A tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

A külföldi államok katonai attaséit Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes tájékoztatja a Vlagyimir Putyin által váratlanul elrendelt ellenőrzésről. Tavaly hasonlóan váratlan ellenőrzésekre és hadgyakorlatokra többször is sor került Oroszországban a különböző hadtesteknél és katonai körzetekben

Szergej Sojgu elmondta, hogy a közép-európai idő szerint szerdán 11 órakor elrendelt harckészültségi ellenőrzés során azt vizsgálják, hogy a hadsereg kijelölt egységei megfelelnek-e a terror-, közegészségügyi-, illetve járványveszély, valamint műszaki jellegű katasztrófa okozta válsághelyzetek esetére előírt elvárásoknak.

A rendkívüli ellenőrzés első szakaszában, szerdán és csütörtökön vizsgálat alá vont csapatoknál a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, és ezekkel az erőkkel gyakorlatot is kezdenek szárazföldi és tengeri gyakorlótereken. Péntektől a jövő hétfőig a vezérkar hadműveleti-taktikai gyakorlatot tart a Nyugati Katonai Körzethez tartozó 6-os és 20-as hadseregcsoport, illetve a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben állomásozó 2-es számú hadseregcsoport részvételével.

Az ellenőrzés második szakaszában ezekhez az egységekhez csatlakoznak az Északi Hadiflotta és a Balti-tengeri Hadiflotta, továbbá az orosz légierők és rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságának egyes csapatai.

"Készen kell állniuk arra is, hogy ismeretlen területet bombázzanak" - mondta a védelmi miniszter.

Sojgu hozzátette, hogy a Nyugati Katonai Körzet valamennyi laktanyájában, illetve katonaság lakta településén ellenőrizni fogják a terrorellenes műveletek végrehajtásának képességét. A készültségbe helyezett és hadgyakorlatra indított csapatok március 7-én térnek vissza állomáshelyükre.

Az Ukrajnával is határos hatalmas Nyugati Katonai Körzetet 2010-ben hozták létre a moszkvai és a szentpétervári központú nyugati katonai körzet összevonásával, de ehhez kapcsolták a Balti-tengeri és az Északi Hadiflottát, valamint az orosz katonai légierők és a rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságát. Az ukrán belpolitikai válság egyik forró pontjává vált Krím-félszigettel az orosz fegyveres erők Déli Katonai Körzete határos.

Nincs többoldalú tárgyalás az ukrán segélyezésről

Oroszország szerint jelenleg nem folynak tárgyalások az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi pénzügyi támogatásról. Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy jelenleg nincsenek ilyen egyeztetések, holott az ukrán gazdaság olyan súlyos válságban van, hogy azonnali külső támogatásra van szüksége.

Az orosz pénzügyminisztériumi illetékes azt mondta a Reuters hírügynökségek szerdán, hogy ha vannak is tárgyalások az ukrán segélyezésről, az csak egyes országok szintjén zajlik jelenleg, magas szintű, nemzetközi szakértői csoport azonban ebben a kérdésben biztosan nem alakult még.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai kedden úgy vélték, hogy az Ukrajnának nyújtandó teljes külső finanszírozási csomag értéke 25-30 milliárd dollár lesz csak a következő két évben, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó pénzügyi támogatás is szükségessé válhat.

A ház várakozása szerint első lépésként az IMF 24-36 hónapra szóló készenléti csomagot állít össze hozzávetőleg 20 milliárd dollár értékben; ennek folyósítása akár március végétől megkezdődhet.