Megugrott az oroszországi infláció: éves összehasonlításban a decemberi 11,4 után januárban 15 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, amire a 2008-as pénzügyi válság óta nem volt példa, amikor 15,1 százalékos volt a drágulás. A legpesszimistább elemzők is maximum 13,5 százalékot vártak. Mint a Bloomberg írta, a meglepő adat azt jelenti, hogy az infláció elérte a moszkvai jegybank múlt héten csökkentett kamatszintjét.

Ennek ellenére a szakértők nem tartják valószínűnek a kamatvágások abbahagyását, mert a legutóbbi döntés azt mutatja, hogy a központi bank elnöke, Elvira Nabiullina fontosabb tényezőnek tartja az olaj árának és a rubel árfolyamának alakulását mint az inflációt. Pedig Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes szerint a pénzromlás mértéke március-áprilisban elérheti a 17 százalékot. Ugyanakkor Nabiullina szerint a központi bank kitart a középtávon 4 százalékos inflációs cél mellett - ami egyre kevésbé látszik elérhetőnek.

A The Moscow Times szerint a jelenség oka egyértelműen az olaj árának zuhanása, az Ukrajna miatti nyugati szankciók, illetve az ezekre válaszul bevezetett élelmiszer-behozatali embargó, és a rubel ezek miatt elszenvedett árfolyamzuhanása.