Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult csütörtökön a dél-donyecki Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzemet védő Azov ukrán ezred egyik vezetője azzal a felhívással, hogy gondoskodjon a sebesült ukrán katonákról - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Már harmadik napja annak, hogy az orosz erők betörtek az Azovsztal területére. Véres harcok dúlnak. Az ukrán védelmi erők már 71. napja harcolnak szemtől szemben az ellenséggel" - mondta az MTI szerint Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videoüzenetében Szvjatoslav Palamar, az ezred parancsnokhelyettese. Az oroszok ismét megszegték a tűzszünet kihirdetésére tett ígéretüket, és nem hagyják kimenekíteni azokat a civileket, akik továbbra is az üzem föld alatti bunkereiben vannak.

"Felszólítjuk a világközösséget, hogy evakuálják a civileket, és személyesen fordulunk a legfelsőbb főparancsnokhoz (az ukrán államfőhöz), hogy gondoskodjon a szörnyű gyötrelemben szenvedő sebesült katonákról. Teremtsenek lehetőséget a katonák holttesteinek elszállítására, hogy az ukránok búcsút vehessenek hőseiktől. Tegyenek megfelelő válaszlépéseket egy olyan kritikus helyzetre, amelyben az ellenség nem tart be semmilyen etikai normát, egyezményt vagy jogszabályt, és az egész világ szeme láttára pusztít el embereket" - fogalmazott Palamar.

A kijevi vezérkar közben arról számolt be csütörtöki helyzetjelentésében, hogy az ukrán csapatok visszaszerezték az ellenőrzést több településen az ország déli részén, Mikolajiv és Herszon megye közigazgatási határán.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 24 700 ezer orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 196 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, tíz hadihajót, 1092 harckocsit, 2651 páncélozott harcjárművet, 499 tüzérségi és 83 légvédelmi rendszert, valamint 169 rakéta-sorozatvetőt - írta az MTI.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka a Telegramon közölte, hogy tájékoztatta Mark Milley tábornokot, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnökét az ukrajnai harci helyzetről. Elmondta neki, hogy a keleti országrészben, Harkiv és Izjum irányában az ukrán hadsereg ellentámadásba lépett az orosz erőkkel szemben. Utóbbiak azonban erőket csoportosítottak át a Donyec-medencébe, ahol heves harcok dúlnak Popaszna, Kreminna és Torszke térségében.

Zaluzsnij szavai szerint az orosz erők nagy számban vetnek be cirkálórakétákat, főként azzal a céllal, hogy megsemmisítsék az Ukrajnába irányuló katonai-műszaki segítségnyújtás logisztikai útvonalait. Hangsúlyozta ezért, hogy most "különösen aktuális", hogy Ukrajnát korszerű rakéta-sorozatvetőkkel lássák el.

A kelet-ukrajnai Zaporizzsjában május 8-án este hét órától május 10-én reggel öt óráig folyamatos kijárási tilalmat vezetnek be - közölte Anatolij Kurtyev polgármester a Facebookon. A döntést nem indokolta meg.

Az ukrán főügyészi hivatal közölte, hogy az orosz erők légicsapást mértek a Donyec-megyében lévő szvjatohirszki lavrára, a jelenleg óvóhelyként működő kolostorban heten megsebesültek. Az ukrán ortodox egyház tájékoztatása szerint a lavrában a szerzeteseken kívül mintegy 300 civil tartózkodik, köztük körülbelül ötven gyermek.

Ukrán külügyi szóvivő: a háború Magyarországot is érinti

 

A nagy létszámú magyar kisebbség lakta Kárpátalja ellen a héten végrehajtott orosz rakétacsapás megmutatta, hogy a háború nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is érinti, "bármennyire is próbálják figyelmen kívül hagyni ezt a tényt Budapesten - mondta az MTI szerint Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő csütörtökön a Facebookon közzétett bejegyzésében.

"A rakétatámadások nem hagynak kétséget afelől, hogy Oroszország gonoszságát csak közös erőfeszítésekkel lehet legyőzni. Hiú remény, hogy a politikai engedmények csillapítják Oroszország agresszív étvágyát. (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) nem tesz különbséget a nemzetiségek között, amikor megparancsolja csapatainak, hogy embereket irtsanak ki. Nincsenek számára sem partnerek, sem szövetségesek. Bizonyos, hogy alattomos csapást mér, ez csak idő és körülmények kérdése" - figyelmeztetett a szóvivő. Dmitro Kuleba külügyminiszter már korábban kifejtette: nem lesz biztonság és béke Magyarországon, amíg nincs biztonság és béke Ukrajnában.

"Nem akarjuk, hogy a magyar emberek átéljék azokat a borzalmakat, amelyeket most az ukránok élnek át. Ugyanakkor Európa nem légüres térben létezik. Minden európai országnak erőfeszítéseket kell tennie a béke megteremtése érdekében. Magyarország azáltal, hogy segít megállítani Oroszországot Ukrajnában, elsősorban saját biztonságát erősíti" - fogalmazott Nyikolenko.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország hozzájárul az Európai Unió egységéhez, egyebek között az orosz kőolajra vonatkozó embargó elrendeléséhez és az Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtáshoz.

Kedd este Oroszország a hegyvidéken fekvő volóci vasútállomás melletti transzformátorállomás ellen intézett rakétatámadást. Ezzel először hajtottak végre csapást Kárpátaljai terület ellen az orosz erők. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a támadás következtében senki sem sebesült meg.