A CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet helyi idő szerint szerda reggel közzétett friss felmérése szerint, ha most tartanák az elnökválasztást, akkor Hillary Clinton 54-41 arányban legyőzné Donald Trumpot, aki a keddi indianai előválasztásokon elért győzelme után a Republikánus Párt valószínűsíthető elnökjelöltje lesz.

Az elnökjelölt-állításról nyilatkozott Reince Priebus, a Republikánus Országos Tanács elnöke is, aki a Time magazinnak kifejtette: a párt az egység megteremtésén dolgozik. Vagyis - mint utalt rá - a pártelit alternatívát dolgozik ki arra hogy amennyiben Donald Trumpnak mégsem sikerülne megnyernie az automatikus elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus támogatását, akkor a párt kit látna szívesen elnökjelöltként.

QP | Quality Placement

A pártvezető leszögezte: a republikánusok még a clevelandi országos konvenció előtt nyilvánosságra hozzák elképzeléseiket. "Nem csinálunk titkot a jelölt személyéből" - fogalmazott Priebus. Leszögezte azt is, hogy az elnökjelölt-állító konvenció "teljesen nyitott és tisztességes" lesz, a pártvezetés nem kívánja megváltoztatni az elnökjelölés eddig érvényes szabályait.

Arra a kérdésre, hogy miként kívánja a párt megteremteni az egységet, Priebus csak annyit mondott: hosszadalmas és nem könnyű folyamat lesz, nem egyetlen nap alatt elvégezhető munkával jár majd. A pártvezető ugyanakkor óvatosan érzékeltette: ő személy szerint nem lenne híve a nyílt versenyes konvenciónak, amikor szavazással döntenek az elnökjelölt személyéről, mert megítélése szerint annak meglesz az ára, mégpedig a republikánus tábor további szétszakadása.