Téves következtetéseket vonhat le az óvatlan befektető abból, hogy a spanyol és az olasz tőzsdék túlteljesítik a két országnál jobb erőben lévő gazdaságok tőkepiacait is. Ha valaki arra következtetne ebből , hogy Európa túljutott gazdasági problémáinak nehezén, az túl korán örülne. Nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kétségbeesetten igyekszik hangot adni a Dél-Európa állapotával kapcsolatos aggodalmainak.

Ez az idegeskedés megalapozott. A befektetők gyakran látnak a tőzsdék szárnyalásában a gazdaság általános jó egészségre utaló jelet. Ez viszonyt jelen esetben tévedés - állítja Michael A. Yoshikami, a kaliforniai Destination Wealth Management befektetési cég alapító-vezérigazgatója a CNBC portálján megjelent szakértői kommentárjában.

A dollár üti az eurót

Gyakran előfordul, hogy a tőzsdei részvényárfolyamok a gazdasági növekedést jóval megelőzve emelkedő pályára állnak, és Yoshikami úgy látja, hogy Európában mostanában éppen egy ilyen folyamatnak lehetünk tanúi. Az öreg kontinens gondjai sokkal súlyosabbak, mint az USA problémái. Az utóbbit jobban segíti a dollár, mint az előbbit az euró. A világ vezető tartalékvalutája még mindig az amerikai dollár, ez kínál biztos menedéket a befektetőknek a nehéz időkben. Ezért amikor a félelem eluralkodik, akkor annak ellenére dollárt vásárolnak, hogy az Egyesült Államok 16 ezer milliárd dollár államadósságot halmozott fel.

Európának meg kell birkóznia a kontinens államainak érdekellentéteivel. Rendkívül nehéz összehangolt gazdaságpolitikai lépéseket tenni, mivel az egyes euró-tagországok céljai, politikai-gazdasági filozófiája és kultúrája lényegesen eltér egymástól. Ebből fakadóan az ECB-nek sokkal kisebb befolyása van az európai gazdaságokra, sokkal kevesebbet tehet az azokat fenyegető veszélyek elhárítása érdekében, mint a Fed.

Egyedül nem megy

Az európai gazdaság jóval kevésbé ellenőrizhető, mint az amerikai. Az egyes eurózónatagok összehasonlításában Németország várhatóan továbbra is a pozitív kivétel marad. Ha azonban a francia kormány nem lesz képes végrehajtani az ország gazdaságát versenyképesebbé tevő reformokat, akkor hiába a németek jó kondíciója. Egyedül nem tudják megoldani Európa problémáit.

A munkanélküliségi ráta számos országban meghaladja a tíz százalékot, a 25 éven aluliak körében egyes térségekben több mint 40 százalék. A ingatlanpiac nem teljesen tért magához a pénzügyi válságban elszenvedett csapások után, a vállalatok befektetései a legjobb esetben visszafogottnak nevezhetők. A bankok helyzete továbbra is bizonytalan, ami lassítja a hitelezést, tovább fékezve a gazdaági növekedést. A Bázel III szabályrendszer - amely a pénzügyi válság nyomán megszigorítja a pénzintézetek tőkekövetelményeit - még nem lépett érvénybe, ám az kétségtelen, hogy tovább fogja szűkíteni a hitelekre rendelkezésre álló forrásokat.

Újra a lapok címlapján

Vannak jelei a stabilizációnak. A bankok lassan újratőkésítik magukat, ami jó. A nagy bajban lévő eurózóna-államok helyzete nem romlott - ez a gondjaik kezelésére indított EU-IMF-programok sikereként könyvelhető el. A kilábalás azonban továbbra sincs elérhető közelségben Európa számára, és a fellendülés megbotlása komoly hatással lenne a világgazdaságra is.

Számítsanak arra, hogy Európa bajai újra a lapok címlapjaira kerülhetnek - ajánlja a befektetőknek a szakember. Számítsanak hullámzásokra az amerikai gazdaságban és a világ többi részén is, mivel az öreg kontinensen zajló dráma hatással van a rajta kívül állók régiókra is. Nem árt számítani arra, hogy Európa egyes országai és vállalatai más-más lehetőségek előtt állnak. Ezeket az eltéréseket csak növelte a tőzsdék elmúlt hónapokban tapasztalt szárnyalása - aláhúzza a különbségeket, hogy mely részvények ára maradhat az elért magasságban, és melyek ítéltettek zuhanásra.