A VB-vel fertőzöttek vérében a vírus szintje 3,5–5,5-szer magasabb, kétszer olyan gyorsan következett be nálunk a CD4-sejtek csökkenésének üteme, ami az AIDS kialakulásának magasabb kockázatát jelenti, valamint az esetükben megnőtt a vírus másoknak való átadásának kockázata is - írja a Qubit.

A kezelés megkezdése után a VB-variánst hordozó emberek immunrendszere hasonlóan helyreállt, mint a többi HIV-variánssal fertőzötteké. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy mivel a VB az immunrendszer erősségének gyorsabb csökkenését okozza, kritikus fontosságú, hogy a fertőzötteket a lehető legkorábban diagnosztizálják, és minél hamarabb nekifogjanak a kezelésüknek. 

Az új variánst először az európai és ugandai mintákat gyűjtő, folyamatban lévő BEEHIVE projekt 17 HIV-pozitív alanyánál észlelték, és az elemzés során kiderült, hogy közülül 15-en Hollandiából származnak.

A kutatók ezután egy több mint 6700 hollandiai HIV-pozitív egyénből álló kohorsz adatait elemezték, aminek során további 92 olyan személyt azonosítottak, akik a VB variánst hordozták. Miután elemezték a vírusminták genetikai variációinak mintázatát, a kutatók arra jutottak, hogy először az 1980-as, 90-es évek fordulójának környékén jelenhetett meg Hollandiában, majd a 2000-es években terjedt a leggyorsabban, de a 2010-es években újra lelassult.

Azt is hangsúlyozzák, hogy a VB variáns valószínűleg a Hollandiában széles körben elterjedt kezelés ellenére, és nem annak köszönhetően alakult ki, mivel a hatékony kezelés képes elnyomni a terjedést - írja a portál.