Horvátország hatodik legnagyobb élelmiszer-kereskedő lánca, a Tommy eladósorba került - idézett sajtóértesüléseket az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi hírportál. A magyarok is ismerhetik ezt a szupermarketláncot, miután Dalmáciában, a tengerparton ez az egyik legismertebb áruházi márka.

A nem hivatalos információk szerint - amelyeket azonban számos piaci forrás megerősített - az áruházlánc eladásáról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben felpörögtek. Lehetséges vevőként a CVC Capital Partners tőketársaság forog a híresztelésekben. 

A brit tőkealaptól nem lenne idegen egy ilyen üzlet, ugyanis portfóliójában 73 vállalat van a világ minden táján összesen 75 milliárd dollár értékben. Emellett a CVC Capital Partners befektetője a lengyel Zabka áruházláncnak is. A Tommy éves árbevétele 3,6 milliárd kuna (465,4 millió euró) EBITDA nyeresége 250 millió kuna (33,2 millió euró). Hálózatában 200 kisebb-nagyobb bolt van, ezeket becslések szerint naponta 250 ezer vásárló keresi fel.

A kiskereskedő része a Tommy Groupnak, amely Tomislav Mamić üzletember kezében van. Ez a cégcsoport folyamatosan növeli üzleti tevékenységét anélkül, hogy jelentős hitelkitettsége lenne. Piaci értékét 150-200 millió euróra teszik, portfóliójában az sütődék, cukrászdák, húsipari üzemek, tea- és kávéüzletek vannak, és az elmúlt időszakban megjelent a turizmus területén is. Mamić korábban beszélt a részvénytulajdon egy részének eladásáról és arról is jöttek hírek, hogy az osztrák Spar veheti meg a Tommy áruházakat.

A hivatalos statisztika szerint a magyar turisták tízmilliárdokat költenek a szomszédos országban. A járvány előtti évben, 2019-ben közel 1,1 millió alkalommal utaztak Horvátországba a magyar turisták, összesen több mint 4,5 millió éjszakát töltöttek el. Ezen utazások során 57 milliárd forint feletti összeget költöttek.

2021-ben 548 ezer horvátországi utazás és 2,6 millió vendégéjszaka szerepel a KSH-adatokban. Utóbbiakhoz 46 milliárd forintos kiadás társult. (A költésekről szóló adatok a teljes kiadást mutatják, nemcsak a vásárlásokat.)