Az olajtermelőknek jó okuk van arra, hogy ne csupán a koronavírus-válság piacukra gyakorolt hatásától féljenek - véli David Sheppard, a Financial Times publicistája. Még egy hatékonynak bizonyuló koronavírus-vakcina sem oldja meg a gondjaikat, azaz nem nyitja meg az utat az olajkereslet olyan bővülése előtt, amit a várható gazdasági fellendülés indokolna. Az olajipar márciusban állt a földbe, miután a pandémia átterjedt az egész világra, ezért a vakcina elkészültének híre érhetően eufóriát okozott a befektetők körében.

A Brent jegyzése 15 százalékkal, hordónként 45 dollárra ugrott, a BP, a Royal Dutch Shell és az ExxonMobil részvényeinek ára 12 és 25 százalék közötti mértékben ugrott meg. Azok a befektetők, akik lemaradtak erről az áremelkedésről, vélhetően jobban teszik, ha most már kitartanak óvatos viselkedésük mellett. Nem pusztán azért, mert az oltás elkészülte és érezhető hatása között várhatóan több hónap telik el, hanem azért is, mert az olaj ára nem fog párhuzamosan mozogni a válság utáni gazdasági fellendüléssel.

Határidős jegyzések

Az ágazat hangulatát jól tükrözi a határidős adásvételek árának alakulása. A járvány világszintű elterjedése előtt, januárban a 2023. decemberi szállítású olajért még hordónként 57 dollárt is adtak míg most ez a határidős jegyzés 48 dolláron áll, azaz a jelenlegi árhoz képest csak három dollár pluszt ígér. A 2025-ös jegyzés a januárihoz képest 15 százalékkal gyengülve 49 dollár/hordó körül ingadozik.

Persze az ilyen típusú piaci "előrejelzések" igencsak megbízhatatlanok, de ha a befektetők a 2025-ös olajárat is olyan nyomott szintre várják, mint amilyenen jelenleg áll, akkor nehéz feltételezni, hogy csak az addigra remélhetően a múlt ködébe vesző pandémia hatását veszik figyelembe. Ha bejön ez a várakozás, azaz a fekete arany ára tartósan 50 dollár alatt marad, akkor a világ olajmultijai kezdhetik úgy érezni, hogy borús jövő vár rájuk. És ezen nem segít az, ha igyekeznek a zöld energiára váltani - ami a BP meghirdetett stratégiája -, mert az jelentős befektetéseket igényel, ami elnyeli a profitot, s ezzel lehúzza a részvényárat.

Fékező tényezők

Az egyik körülmény, ami lehúzza az olajárat, a túl nagy tartalék kitermelési kapacitás. Az OPEC és Oroszország együtt napi nyolcmillió hordó kitermelési kapacitást tart lezárva, ami jelentős tartalékot jelent a kereslet megugrásának esetére, még akkor is, ha a napi olajeladások visszatérnének a pandémia előtti napi 100 millió hordós szintre a jelenlegi 94 millióról. Eközben a Rystad Energy 2028 elejére várja a világ olajkeresletének tetőzését napi 102 millió hordón, elsősorban azért, mert onnantól érezhető lesz a klímaváltozás ellen hozott intézkedések hatása.

Az olajiparnak nem igazán okozna gondot ezt kiszolgálni, főként hogy Guyanában új lelőhelyeket fedeztek fel és az amerikai olajpala-kitermelés is nőhet a költségeket fedező áremelkedésnek köszönhetően. További tényező az amerikai kormányváltás: az új adminisztráció vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz Iránnal, ami azt is jelentheti, hogy megszüntethetik az ország napi több millió hordós kivitelének blokkolását.

Vannak befektetők, akik úgy vélik, hogy az ágazatnak befektetésekre van szüksége, hogy növelje a kitermelést, és ahogy az lenni szokott, az alacsony árak időszakát a magasabb árak korszaka követi. Ezt vélekedést azonban megkérdőjelezi, hogy miközben elmondják, nem kötnek olyan üzleteket, amelyek az olajár jelentős emelkedésére játszanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!