A lengyel kormánykoalíció legerősebb tagja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) azt tervezi, hogy kezdeményezi a parlamentben a pártok finanszírozásának megváltoztatását – írta Business Insider Polska. Az új rendszer szerint vagy segély, vagy támogatás formájában juthat majd pénz a költségvetésből a PiS koalíciós partnereihez, a Megegyezés és Szolidáris Lengyelország nevű törpe pártokhoz.

A lengyel  törvények szerint azok a pártok kapnak állami támogatást, amelyek a legutolsó parlamenti választáson elérték a Szejmbe kerüléshez szükséges háromszázalékos eredményt vagy koalíciós partnerként elérték a hatszázalékos arányt. Ez esetben formálisan is koalíciót kell alkotniuk, amelyet be kell jelenteniük az országos választási bizottságnak. A jelenleg kormányzó hármas azonban Egyesült Jobboldal címén együtt indult a választáson, így nem történt formális koalíciókötés.Ennek következtében a PiS évi 23,3 millió zlotyt kap, míg koalíciós partnerei nem kapnak költségvetési támogatást.

Az ügyben természetesen Jaroslaw Kaczynskivel, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezető hozza meg a döntést. A felek a 2019-ben kötött koalíciós szerződésben megegyeztek arról, hogy ezt az ügyet rendezni kell, ám Kaczynski még nem jutott elhatározásra. Várakozások szerint a nyári vakáció kezdetéig kiderül, milyen lesz az új pártfinanszírozási rendszer.