Áprilisban az előző havi 47,5 pontról és az előzetes 47,8 pontról 47,9 pontra emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben az IHS Markit felmérése szerint. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi - most az utóbbit mutatja az érték.

A múlt hónapban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója már sorban a harmadik hónapja, február óta tartózkodott a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt. A márciusi 47,5 pont közel hatéves mélypont volt.

"Az euróövezeti feldolgozóipar a második negyedévet is teljesítménycsökkenéssel indította, ámbár kilenc hónapja az első alkalommal mutatott némi javulást" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: a feldolgozóipar a vizsgált adatok alapján a második negyedévben is az egyik legnagyobb fékezőerőt fejti majd ki az euróövezeti GDP-növekedésre.

"A teljesítménycsökkenés továbbra is Németországban a legintenzívebb (BMI: 44,4 pont), de Olaszországban (49,1) és Ausztriában (49,2) is csökkent a feldolgozóipar teljesítménye, Franciaországban pedig stagnált (50,0 pont). Spanyolországban viszont már szerény mértékű növekedés volt tapasztalható" - mutatott rá Chris Williamson, megjegyezve, hogy mind a négy nagy euróövezeti tagállamban javult áprilisban a feldolgozóipari BMI mutató.

Az olyan indikatív mutatók, mint a gazdasági szereplők várakozási indexei, az új megrendelések beérkezése és a megrendelések készletekhez viszonyított aránya mind túljutottak a mélyponton. Azt azonban korai lenne kijelenteni, hogy fordulat következett volna be - mondta.

A magyar bmi-adat továbbra is 50 feletti.