Noha az elmúlt kilenc hónapban sikerült a költségvetést egyensúlyban tartani, kérdésessé vált, hogy tartható lesz-e a tervezett deficitcél a következő időszakban is - jelentette ki Erick de Vrijer a Bukarestben tartózkodó IMF-delegáció vezetője. A pénzügyminisztériumnál folytatott tárgyalásokat követően a szakember értékelte a bukaresti vezetés eddig tett erőfeszítéseit, ugyanakkor több, a költségvetést érintő veszélyre is felhívta a figyelmet.

A Valutaalap szerint a költségvetésre a következő hónapokban súlyos nyomás nehezedik az európai források befagyasztása miatt, az előfinanszírozott projektekre ugyanis elő kell teremteni a forrást. Emellett a jövő év elején jelentősen csökkenteni kell a magánszektor felé felhalmozott adósságállományt, a beszállítókat ugyanis 2013 januárjától 30 napon belül kell majd kifizetni, miközben a számlák ellenértékét eddig átlagosan 200 napos határidővel egyenlítették ki. Az IMF szerint érthető, hogy kampányidőszakban több, adó- és járulékcsökkentő tervet is megszellőztet a kormány azok életbe léptetését azonban komoly a hatástanulmányoknak kell megelőzni. Az élelmiszerek áfájának tervezett csökkentése például csak akkor valósulhat meg, ha sikerül a mezőgazdaságban az adófizetési hajlandóságot jelentősen javítani. Jelenleg az agrártermékek 80 százaléka után egyáltalán nem fizetnek áfát- figyelmeztet a biztos.

Victor Ponta miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az IMF delegációjával az élelmiszerek 9 százalékos kedvezményes áfájának bevezetéséről. Romániában jelenleg 24 százalékos egységes áfa-kulcs van érvényben. A kormányzó koalíció ugyanakkor a jelenleg 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót is módosítaná, amely a jövedelmek függvényében 8, illetve 12 százalékra csökkenne. Ponta ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy jövőre újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást szeretne Románia a washingtoni pénzintézettel és az Európai Bizottsággal, kedvezőbb feltételekkel.

Az IMF az Európai Bizottság és a Világbank egy küldöttsége kedden érkezett a román fővárosba, hogy gazdasági kérdésekben tanácsokat adjon Bukarestnek, az esedékes hetedik országfelmérést azonban a december 9-ei parlamenti választások miatt elhalasztják. Az IMF szakértői az idén 0,9 százalékos GDP-bővülést és 2,2 százalékos GDP-arányos hiányt várnak Romániában, jövőre már 2,5 százalékos növekedést és legfeljebb 1,8 százalékos deficitet prognosztizálnak. Románia 2011-ben kötött egy 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében, amely 2013 tavaszán jár le. A mentőövre mindeddig nem volt szüksége Bukarestnek.