Mintegy 6,3 százalékos inflációval zárta a 2021-es évet Peru, amely amellett, hogy 13 éve a legmagasabb érték, még a Központi Bank által kitűzött cél felső határát is bőven meghaladja. 

A dél-amerikai ország - a világ egyik legnagyobb ásványkincstermelője- ugyanis tavaly 1 és 3 százalék közötti éves infláció célt adott meg - írja a Reuters.

A fogyasztói árakat az élelmiszerek, az üzemanyag- valamint az energiaárak repítették a csúcsra, de Peru Központi Bankja az importáruk megnövekedett költségeit és a helyi valuta leértékelődését is okolja a drágulásért.

2022-re ismét enyhébb számokat prognosztizálnak: az infláció akár 2,9 százalékra is lassulhat, 2023-ra ennél is alacsonyabb, 2,1 százalékos inflációval számolnak - írja a portál.

Jókora élelmiszerár-emelés várható a magyar boltokban

Elkészítette soron következő inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank, amely prognózist ad arra, hogy milyen pályán mozoghatnak az árak a következő időszakban. 

Az MNB jövőre 4,7-5,1 százalékos éves átlagos inflációra számít. Az élelmiszereknél ennél jóval nagyobb lesz a tempó a prognózis szerint. Különösen a feldolgozatlan élelmiszerek áraiban várható számottevő emelkedés.

Az előrejelzés szerint a feldolgozatlan élelmiszereknél 6,5,  a feldolgozottaknál pedig 7,1 százalékos áremelkedés várható. Összességében pedig az élelmiszer-infláció majdnem 7 százalékos lehet 2022-ben.