A European Energy befejezte az első lengyeországi szélerőmű-csoport építését. A 45 megawattos (MW) szélpark az oszág északnyugati részén, Pomeraniában kezdhrt dolgozni - adta hírül a ReNews Business. A szélenergiás beruházással a dán projekttársaság portfóliója Lengyelországban majdnem 60 MW-ra nő.

A most elkészült, több mint 73 milliós beruházás 18 szélturbina állítását és a hozájuk kapcsolódó infrastruktúra kiépítését foglaltam magában, és a tervektól a megvalósításig majdnem három évet vitt el. Annak is köszönhetően, hogy Lengyelországban csupán idén márciusban hagytak fel a szélerőművek építését gyakorlatilag megtiltó jogszabállyal; a lengyel 10H szabály lényege ugyanaz, mint ami 2016 óta Magyarországon hatályban van: a lakott területtől legalább 12 kilométer távolság megszabása az ilyen termelőegységek számára azt jelenti, hogy sehol nem építhető ilyen infrastruktúra. 

A lengyel szárazföldön most elkészült szélpark a European Energy egyik beruházása csak a sok közül, a cégnek több mint 500 meggawattniy saját szél-, illetve napenergia termelő potenciája van, és a tervezési-kivitelezési fázisban lévő projektjevel együtt 24 országban dolgozik a világban. A dán cég fejlesztési tervei 24 GW-ról szólnak összesen, építés alatt pedig 1,2 GW van.

A pomerániai projekt az áramtermelésen kívül a térség fejlődéséhez is hozzájárul. Ezt nem a dánok, hanem a projekt közelében található település, Siemysl polgármestere mondta. MArek Dolkowski szerint: "a megújuló energiával kapcsolatos projektek hozzájárulnak a régió gazdasági fejlődéséhez, beleértve a tiszta energia biztosítását és az adókon keresztül jelentős források bejuttatását az önkormányzatok éves költségvetésébe, ezzel is hozzájárulva a kulcsfontosságú helyi infrastruktúra (például úthálózatok, iskolák, stb.) fejlesztéséhez.