A jegybankár a CFA Society St. Louis rendezvényén tartott beszédében a valószínűség megnövekedését a munkaerő-piaci adatok alakulásával indokolta és úgy vélte, hogy egy enyhe mérséklés decemberben bölcs döntés lehet. Bullard szerint ugyanis a legutóbbi munkaerő-piaci adatok folyamatos javulásra utalnak a következő hónapokban.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a visszafogott inflációs ütemre viszont nincs jó magyarázat. Ezekre a körülményekre hivatkozva vélte, hogy decemberben egy "kis leépítés" a megfelelő lépés lehetne. A kis mértékű csökkentés ugyanis reflektálna a munkaerő-piaci helyzet javulására, de arra is lehetőséget adna a Fednek, hogy 2014 első félévében figyelemmel kísérje az infláció alakulását. Amennyiben az infláció nem közelítene a célhoz, a Fed szüneteltethetné a kötvényvásárlási program csökkentését a következő ülésen - tette hozzá.

A kijelentést követően a Wall Street-i indexek kicsit megtorpantak, de folytatták az erősödést.

Nem lesz meglepetés a Fed lépése?

Hasonló véleményen voltak londoni elemzők is hétfői, még a beszéd előtt kiadott elemzésükben: valószínűbbé tenné az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) által folytatott mennyiségi enyhítési program leépítésének decemberi kezdetét, ha ezen és a következő héten is kitartana az erőteljes árfolyam-emelkedési lendület az amerikai részvénypiacokon, a legutóbbi inflációs adatok ugyanakkor halasztó hatásúak lehetnek.

A Moody's Analytics elemzőinek véleménye szerint a piaci fellendülés folytatódása esetén a Fed monetáris testülete (FOMC) már jövő szerdai ülésén bejelentést tehet a mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdetéről, vagy "minimum erőteljesen utalhat" arra, hogy a januári FOMC-ülésen hangzik el ez a bejelentés.

A Moody's Analytics elemzői szerint ugyanakkor az amerikai személyi fogyasztási árindex (PCE) - a Fed által leginkább figyelt inflációs mérőszám -, amely októberben "rendkívül alacsony", mindössze 0,7 százalék volt éves összevetésben, a vártnál erősebb novemberi foglalkoztatási adatok ellenére is a mennyiségi enyhítés leépítésének halasztására bírhatja rá a Fed monetáris döntéshozóit, különös tekintettel arra, hogy az e módszerrel számolt inflációs ütem jelentősen elmarad a Federal Reserve 2 százalékos céljától. Ráadásul a maginflációs szinten kalkulált tizenkét havi PCE-árindex sem volt több 1,1 százaléknál, ami arra vall, hogy az amerikai inflációt korántsem csak az élelmiszer- és az energiakomponens tartja kordában - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Moody's Analytics közgazdászai.

Hasonló következtetésekre jutottak az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői, bár ők a PCE-indexnek kisebb jelentőséget tulajdonítottak hétfői értékelésükben. A cég szakértői szerint a robusztus novemberi amerikai foglalkoztatási adatok után már "minden szükséges bizonyíték" a Federal Reserve kezében van arról, hogy ebben a hónapban el lehet kezdeni a gazdaságélénkítő céllal elindított mennyiségi enyhítési ciklus kivezetését.

A Fed szeptemberben még visszariadt

A Fed az eredetileg széles körben várt időpontban, szeptemberben még "visszariadt" a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program leépítésének elkezdésétől, miután az akkor ismertté vált júliusi foglalkozatási adatokból kiderült, hogy abban a hónapban 100 ezer alá csökkent a mezőgazdaságon kívüli szektorokban létrejött új állások száma az amerikai gazdaságban. Az utóbbi négy hónapban azonban a havi gyarapodás átlagos üteme már meghaladta a 200 ezret, ráadásul széles bázisú munkahelyszám-növekedésről van szó, amely egyszerre zajlik a feldolgozószektorban, az építőiparban, az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokban, valamint a kiskereskedelmi szektorban - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház is kitér az alacsony októberi PCE-árindexre, amely a cég elemzői szerint az egyetlen aggodalomforrás lehet a Fed döntéshozói számára. A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az amerikai munkapiac erőteljes folyamatai láttán a Fed ennek ellenére is hozzákezd a mennyiségi enyhítési ciklus visszafogásához a FOMC decemberi ülésén.

A felzárkózó térség megszenvedheti

Más nagy londoni házak legutóbbi előrejelzései szerint a globális felzárkózó térség megszenvedheti a Fed mennyiségi enyhítési programjának várható leépítését.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete - decemberre szóló új világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy a felzárkózó térség gazdaságaira "nagyon nagy" lefelé ható kockázatnak tekinti a Fed által kibocsátott likviditás csökkentését. A ház szerint jóllehet a Fed kötvényvásárlási programjának várható kivezetése súlyos károkat valószínűleg nem okoz a globális felzárkózó régióban, nem lehet azonban kizárni egy olyan újbóli piaci eladási sokkot, mint amilyen 2013 közepén, a Fed-eszközvásárlások visszafogásának felvetődése nyomán érte a felzárkózó gazdaságokat. A következő néhány évben ez lesz a világgazdaság egészét terhelő legjelentősebb kockázati tényező is - vélekedtek az EIU londoni elemzői.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő által az európai intézményi kötvénypiaci befektetők körében elvégzett, minap Londonban ismertetett negyedik negyedéves felmérés szerint a megkérdezett befektetési társaságoknak mindössze a 12 százaléka számol azzal, hogy a világgazdaság egésze komolyabban megsínyli, ha a Fed hozzákezd mennyiségi enyhítési ciklusának kivezetéséhez.

A Fitch kimutatása szerint ugyanakkor az európai alapkezelők 60 százaléka attól tart, hogy a felzárkózó térség szuverén adósainak hitelpiaci kondíciói romlani fognak a Fed likviditásinjekciójának visszafogása nyomán.