Al-Kadhimi pillanatokkal a támadás után a Twitteren "nyugalomra és önmérsékletre szólított fel mindenkit" – írja a CNN.

"Irak és az iraki emberek megváltási projektje voltam és vagyok. Az árulás rakétái nem fogják eltántorítani a hívőket, és megingatják a hajszál híján a stabilitást és a hősies biztonsági erőink elszántságát, hogy megőrizzék az emberek biztonságát, igazságot teremtsenek és törvényt állítsanak" - tweetelte.

Az iraki hadsereg utólag közölte, hogy Al-Kadhimi sértetlen és jó egészségnek örvend, és hogy a biztonsági erők "megteszik a szükséges intézkedéseket ezzel a sikertelen kísérlettel kapcsolatban".

Egy, az iraki vezetőhöz közel álló forrás vasárnap azt mondta, hogy Al-Kadhimi a dróntámadás idején éppen a biztonsági erők felügyeletéről tért haza, amelyek a tüntetőkkel szemben álló harcba keveredtek a Zöld Zóna déli kapujánál, Bagdad erősen megerősített területén, ahol a miniszterelnök rezidenciája és más kormányzati és diplomáciai épületek találhatók.

Senki sem vállalta magára a merényletet, de a fővárosban megnövekedett feszültségek közepette történt.
Pénteken egy ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek, miután az Irán által támogatott milíciák támogatói összecsaptak az iraki biztonsági erőkkel a Zöld Zóna közelében - közölték egészségügyi tisztviselők a CNN-nel.

Az Irán által támogatott milíciákat képviselő pártok tiltakozásra szólítottak fel, miután a múlt havi iraki választásokon elvesztették parlamenti helyeiket, ami feldühítette a milícia vezetőit, és az elmúlt hetekben több tüntetést és ülősztrájkot váltott ki.