Folyamatosak az egyeztetések az európai vezetőhatalmak, az Egyesült Államok és Irán között egy új atomalkuról. Az előző, 2015-ös megállapodást Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan mondta fel, azóta pedig Teherán exporttilalmak sorától szenved. Eközben viszont az olajárak az egekbe szöktek az orosz-ukrán-háború és a gazdasági fellendülés közepette, ami miatt a nyugati hatalmak próbálnak egy olyan megállapodást találni, ami visszaengedi Iránt az olajpiacra, de közben az ország atomprogramját is korlátozza.

Oroszország viszont a rá kivetett szankciók, valamint a kelet-európai geopolitikai feszültségek miatt kerékkötője kezd lenni a tárgyalásnak. Szergej Lavrov külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy Oroszország írásos amerikai garanciát szeretne arra, hogy Moszkva kereskedelmi, befektetési és haditechnikai együttműködését Iránnal nem akadályozzák az Ukrajna lerohanása óta bevezetett nyugati szankciók.

Franciaország viszont figyelmeztette Moszkvát: ne folyamodjon zsaroláshoz az Irán és a világhatalmak közötti nukleáris megállapodás tárgyalásán. Egy francia diplomata vasárnap késő este újságíróknak azt mondta, hogy az iráni kérdést függetlenül kell kezelni az ukrajnai helyzettől, más különben csak zsarolássá válik az egyeztetés Oroszország és a Nyugat között - írja a Reuters.

Irán viszont azt mondta, hogy nem fogja hagyni, hogy mások akadályozzák az érdekei érvényesítésében, mivel az Oroszország által szombaton felvetett potenciális akadályok után a 2015-ös paktum felújításáról szóló megállapodás, amely a Teherán és Washington között hónapok óta tartó közvetett tárgyalások után karnyújtásnyira tűnt, felbomlással fenyegetett.

Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter kijelentette, hogy az iszlám köztársaság nem fogja megengedni, hogy "bármilyen külföldi fél aláássa nemzeti érdekeit", valamint kijelentette, hogy "diplomáciai csatornákon" várja az orosz követelés magyarázatát.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

A tárgyalásokon részt vevő valamennyi fél szerint előrelépés történt a Teherán atomprogramjának keretek közé szorításáról szóló, az Egyesült Államok által 2018-ban felhagyott, szankciók enyhítéséért cserébe a Teherán nukleáris programjának visszafogásáról szóló paktum helyreállítása felé. De mind Teherán, mind Washington azt mondta, hogy még mindig vannak jelentős nézeteltérések, amelyeket le kell küzdeni.

Nyugati tisztviselők szerint közös érdek az atomsorompó-válság elkerülése, és megpróbálják kideríteni, hogy amit Oroszország követel, az csak az iráni megállapodással kapcsolatos kötelezettségvállalásait érinti-e. Ez még kezelhető lenne, de bármi, ami ezen túlmutat, problémás a Nyugatnak.

Diplomaták azonban a Reutersnek elmondták, hogy legalább két kulcsfontosságú kérdés továbbra is megoldatlan Teherán és Washington között, köztük az, hogy milyen mértékben vonnák vissza a szankciókat.

Irán legfőbb biztonsági tisztségviselője, Ali Samkáni hétfőn politikai döntések meghozatalára szólította fel Washingtont. 

"Az iráni tárgyalók prioritása a fennmaradó kérdések megoldása, amelyek (vörös vonalnak) minősülnek. Az erős megállapodáshoz való gyors hozzáférés új kezdeményezéseket igényel minden féltől" - tweetelte Samkáni hétfőn.

A francia elnökségi tisztségviselő sürgette Oroszországot, hogy értékelje, mi a tét Bécsben, "vagyis hogy Irán visszatérjen a JCPOA szerinti kötelezettségeinek tiszteletben tartásához". Egy európai diplomata hozzátette: "Az oroszok tényleg próbálkoznak, és az irániak nem örülnek neki, bár természetesen nem mondanak túl sokat nyilvánosan. Próbálunk megoldást találni".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap igyekezett eloszlatni az aggályokat, mondván, hogy az Ukrajna miatt Oroszország ellen bevezetett szankcióknak semmi közük az atomalkuhoz.

Elemzők az ukránok elleni invázió előtt úgy számoltak, hogy Irán bevonása az olajpiacokra jelentősen lejjebb vihetné az olajárakat. A Brent viszont azóta már a 130 dolláros hordónkénti ártartományba csúszott. Ha Oroszország megfúrja az alkut, akkor esélytelen hogy az iráni olaj csökkentse a kurzust.

Az orosz-ukrán háború helyzetéről, a szankciók következményeiről szóló folyamatos tudósításunkat ide kattintva olvashatja.