Kora reggel óta pusztít az Eunice névre keresztelt vihar Írországban, amely 130 kilométeres sebességű széllökései miatt országszerte fokozott készültséget igényel.

A piros szélriasztással érintett megyékben - Corkban, Kerryben, Clareben és Waterfordban- például áradásokra és áramkimaradásokra készülnek, de a narancssárgával megjelölt megyékben - Donegalban, Leitrimben - intenzív hóesésre is számíthatnak.

Kilenc megyében ezért több száz óvoda, iskola és felsőoktatási intézmény döntött úgy, hogy pénteken csak online oktatás zajlik - írja az Irish Times.

Az Eunice északnyugati partvidékeken havas esőt és az esti órákban, a dagály idején jelentősebb áradásokat is okozhat.

A vörös jelzésű szélriasztás pénteken hajnali 3 órától reggel 8 óráig van érvényben. Az említett megyékben élőknek azt tanácsolják, hogy az életveszélyes közlekedési körülmények miatt maradjanak otthon.

Csütörtökön Magyarországon is viharos időjárásra készültek országszerte: a Dudley nevű ciklon hazánkon is erős széllökésekkel vonult végig, de Lengyelországban több mint 320 ezer, míg Csehországban 300 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Szerda éjjel Németországban heves esőzéssel és 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le az Ylenia nevű viharfont, amely szintén közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott.