Évtizedek óta nem tapasztaltak az Egyesült Államokban olyat, amelyre márciusban és áprilisban volt példa. A megújuló forrásokból előállított elektromos energia mennyisége meghaladta az atomenergiával termelt áramét - írta az AP az amerikai Energy Information Administration jelentését idézve.

A méréseket a nagyüzemi szintű elektromosenergia-termeléssel foglalkozó létesítmények összehasonlításával végezték, azaz nincs benne az adatokban, a raktárépületek, áruházak, családi házak tetejére szerelt napelemekkel termelt energia.

Jön a zöld, megy az atom

Az alternatív forrásokat új szélturbinák és napelemfarmok üzembe állítása bővítette. Emellett a vízi erőművek is jól muzsikáltak, mivel a tavasz első hónapjaiban még éreztette a hatását a nyugati államokban a télen leesett sok hó. Ugyanakkor a tavaly üzembe helyezett üzemi szintű zöldenergia-kapacitás 60 százaléka a szél és a nap energiájára támaszkodik.

Eközben - részben az egekbe emelkedő költségek, részben a közvélemény elutasító magatartása miatt - évtizedek óta egyre lassabb tempóban bővül a nukleáris áramtermelő kapacitás. Az 1970-es és 1990-es évek között beindított új atomreaktorok nagy része régebbieket váltott ki.

Még nem

A szakértők arra számítanak, hogy az év egészében még a nukleáris erőművek adnak majd több áramot. Részben az alternatív források - főként a vízi erőművek - ismert ciklikus működése miatt, részben azért, mert az atomerőművek nyáron és télen működnek teljes kapacitással. Karbantartásaikat tavaszra és őszre időzítik, ami a mostani adatokat is befolyásolhatta.

A megújuló források gyors növekedése ellenére az USA áramszükségletének még mindig közel kétharmadát állítják elő fosszilis tüzelőanyagok, gáz és szén elégetésével. Az atomerőművek és a zöldenergia nagyjából fele-fele arányban osztozik a maradékon. Egyik súlya sem éri el a 20 százalékot.