Sztepan Kubiv - a Julija Timosenko vezette Haza párt parlamenti képviselője, egy kisebb, külföldi tulajdonú ukrajnai bank, a Kredobank volt elnöke - elmondta: a jegybank több intézkedést is hozott, hogy megállítsa a tőke kimenekítését Ukrajnából. Ez a folyamat november óta, az erőszakba torkolló utcai tiltakozások kezdete óta tart.

A központi bank elnöke elmondta azt is: az intézmény nem tervezi, hogy a következő napokban beavatkozzon a devizapiacon a hrivnya árfolyamának védelmében. Az ukrán fizetőeszköz árfolyama szerdán történelmi mélypontra, a 10,00-es szint alá süllyedt a dollárral szemben. A szerdai veszteséggel együtt idén eddig 19 százalékot gyengült a hrivnya az amerikai dollárral szemben.

Öt milliárd euró kellene

Ukrajnának szombatig 5 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a gazdasági összeomlást egy brit lapjelentés szerint, a Fehér Ház eközben pénzügyi szakértőket küldött Ukrajnába. "Az új kijevi vezetők arra figyelmeztették a nyugati kormányokat, hogy Ukrajnának a következő három napban 5 milliárd eurót kell előteremtenie" - írta szerdai számában a The Times című lap nyugati diplomatákra hivatkozva, akik elkísérték a kedden Kijevben tárgyaló Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét.

A lap beszámolója szerint a nyugati diplomaták részletes listát kaptak arról, hogy milyen sürgős kiadásai vannak az ukrán költségvetésnek a hét végéig: 1,3 milliárd eurót kell kifizetni a már leszállított orosz fölgázért, 870 millió eurót kell törleszteni a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), eközben esedékes a nyugdíjak és az állami dolgozók bérének a kifizetése is.

A szerdán Kijevben tárgyaló William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a Fehér Ház pénzügyi szakértőket küldött Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az új kijevi vezetésnek kivezetni az országot a gazdasági válságból. A szakértők azt követően is Ukrajnában maradnak, hogy szerdán délután elutazik Kijevből az amerikai külügyminiszter-helyettes.