A felmérésbe bevont vállalatok zöme azzal indokolta tevékenysége visszafogását, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő CIPS intézet közös felmérése szerint a júliusról eddig rendelkezésre álló adatok alapján az átfogó BMI-mutató 47,7-re zuhant a júniusban mért 52,4-ről.

Ez 87 havi mélypont: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság mélypontja óta nem volt ilyen alacsony. Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok teljesítményének csökkenését jelzik.

A Markit/CIPS-felmérés szerint különösen kirívóan jelzik a brit gazdaság aktivitásának meredek gyengülését az egyes részindexek. A kibocsátás és az új megrendelések kompozit részindexe 4,7, illetve 6,8 ponttal, a szolgáltatási szektor üzleti várakozásainak mérőszáma 10,4 ponttal esett. A három részindex egyike sem zuhant ekkorát a rendszeres BMI-felmérések kezdete óta.

A kilépés nélkül mindez aligha lenne

Chris Williamson, a Markit főközgazdásza a pénteki előzetes BMI-kimutatáshoz fűzött kommentárjában drámainak nevezte a brit gazdaság állapotában a népszavazás óta bekövetkezett romlást. Hangsúlyozta, hogy a gyengülést okozó tényezők - köztük a megrendelések törlése, az új megrendelések elmaradása, a beruházások halasztása vagy leállítása - a felmérésbe bevont vállalatok zömének indoklása szerint összefügg az EU-tagságról tartott népszavazás eredményével.
Williamson szerint az előzetes átfogó BMI-adat arra vall, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei harmadik negyedévben 0,4 százalékkal csökkent éves összevetésben. A Markit főközgazdásza szerint a továbbiakban sok függ attól, hogy augusztusban tovább romlik-e a helyzet, vagy a júliusi index pillanatnyi sokkhatást jelez.

Williamson szerint azonban a szolgáltatási szektor üzleti várakozásainak változását jelző részindex rekordütemű zuhanása legalábbis rövid távra újabb rossz híreket vetít előre. A szakértő alig burkoltan utalt arra is, hogy véleménye szerint a Bank of Englandnek - a brit jegybanknak - a kialakult helyzetben minél előbb lépnie kell. Williamson szerint ugyanis azoknak a gazdaságpolitikai döntéshozóknak, akik egyértelmű adatokat akartak látni, mielőtt gazdaságösztönző intézkedésekről döntenének, a júliusi előzetes BMI-számok erőteljes érvvel szolgálnak a sürgős közbelépésre.

A monetáris politika válasza

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Bank of England várhatóan augusztusban enyhítési döntéseket jelent be. Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdásza a pénteki BMI-adatokat kommentálva hangsúlyozta: a BMI-mutató jelenleg olyan szinten van, amely a korábbi hasonló esetekben 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésre késztette a Bank of England monetáris tanácsát.

Az elemző szerint lehet, hogy a monetáris testület augusztusban ennél óvatosabban jár el, mivel még mindig nincs teljes kép a brit gazdaság állapotáról, de a Capital Economics számol egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés bejelentésével, és azzal is, hogy a brit jegybank 75 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus idején a gazdaságba juttatott 375 milliárd fontos (több mint 140 ezer milliárd forintos) likviditásinjekciót.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékos mélységi rekordon tartja alapkamatát, de Mark Carney, a jegybank kormányzója nem sokkal a népszavazás után kijelentette, hogy még a nyáron további monetáris enyhítésre lehet szükség, mivel a brit reálgazdaságban "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" hatásai mutatkoznak.

Ezt a meghatározást nagy londoni elemzőházak új előrejelzései is alátámasztják.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézete új, átfogó nyári prognózisában közölte: az általa 2016-ra várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos GDP-bővüléssel számol a brit gazdaságban. Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az ITEM Club még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre. Felülvizsgált előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a munkanélküliség 2019-re 7,1 százalékig emelkedik a jelenlegi 5 százalékról.

QP | Quality Placement