Nem tudni, hogy volt-e halálos áldozata annak a támadásnak, amelyeket szombat hajnalban indítottak egy szíriai fegyverraktár. Egyelőre csak maga a támadás erősíthető meg, azt csak a szír kormányerők állítják, hogy Izrael hajtotta volna végre a rakétakilövéseket.

A dpa hírügynökség idézett a szíriai kormányhadsereghez közel álló, de meg nem nevezett forrásokat, amelyek szerint izraeli harci gépek hat rakétát lőttek ki a létesítményre, és ezek közül a védelmi rendszer az utolsó kettőt fogta el.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (ODSDH) nevű független aktivistahálózat úgy számolt be az esetről, hogy valószínűleg izraeli rakéták találták el a szíriai kormányhadseregnek vagy szövetségeinek az egyik fegyverraktárát Damaszkusztól délnyugatra. Csak a robbanásokat hallották a fővárosban a megadott irányból. A nagy-britanniai központú szervezet helyi megfigyelői annyit pontosítottak később, hogy az al-Kiszva település mellett található.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Szíriában komolyan visszaszorították az Iszlám Államot, de fegyveres felek még szemben állnak egymással, valamint a Bassár al-Aszad vezette kormányerőkkel. A rendezési tervről egyelőre nem tudtak megállapodni a nagyhatalmak.

A kép illusztráció, forrása: Jalaa Marey / AFP.