A NATO és Oroszország valószínűleg január 12-én egyeztet majd, egy szélesebb regionális találkozóra pedig január 13-án kerül sor. Ezen Washingtonon és Moszkván kívül több európai ország képviselője is részt vesz - írja az MTI.

A találkozókon Oroszország és a Nyugat is jelezheti a másik tevékenységére vonatkozó aggodalmait. Az Ukrajnára vonatkozó döntésekből nem fogják kihagyni Kijevet.

Az időpontokat az orosz külügyminisztérium is megerősítette kedden - írta a RIA Novosztyi hírügynökség. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államok egyelőre nem adott konkrét választ a Moszkva által felvetett problémákra, ezért elengedhetetlen, hogy a NATO-val is tárgyaljanak a kérdésekről. Közölte, hogy az orosz-amerikai tárgyalások helyszíne Genf lesz, az Oroszország és a NATO közötti tárgyalásokat pedig ezután tartják Brüsszelben.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírt egy nagyobb költségvetési csomagot, amely egyebek között 300 millió dollárt irányoz elő egy, az ukrán fegyveres erők támogatását célzó projektre, és több milliárdot az európai védelmi kapacitások növelésére.

Washington korábban jelezte: aggódik amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleg Ukrajna lerohanására készül. Figyelmeztetett: egy ilyen akciót "gyors" és "könyörtelen" szankciók követnének. Oroszország cáfolta, hogy invázióra készülne Ukrajna ellen. Álláspontja szerint Ukrajna és a NATO egyre szorosabb együttműködése élezte ki a feszültséget.

Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire.