A kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett rövid lejáratú betéteinek éves kamata mínusz 0,1 százalékon maradt, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák.

A japán jegybank egyben megerősítette az indexkövető, tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) visszavásárlási programjának felső határát 12 ezer milliárd jenben (104 milliárd dollár). Az államkötvény-visszavásárlási program továbbra is korlátlan.

Eközben kissé visszafogottabb lett a BoJ retorikája az ország gazdasági növekedési kilátásaival kapcsolatban. A kamatdöntő ülést követően kiadott közlemény ugyanis úgy fogalmaz, hogy "Japán gazdasága a trenden belül emelkedik", míg korábban a megfogalmazás úgy hangzott, hogy "egyértelműbb jelei vannak a fellendülésnek".

A jegybank az ukrajnai események miatti bizonytalanság növekedésére is figyelmeztetett, ami destabilizálhatja a globális pénzügyi piacokat. "Nagyon nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai események milyen következményekkel járnak a japán gazdaságra és a globális piacokra, valamint a nyersanyagárakra és a külföldi gazdaságokra nézve" - áll a japán jegybank pénteki közleményében az MTI szerint.