Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1106-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 232 775-re nőtt az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint. A halálos áldozatok száma immár a nyolcadik egymást követő napon haladta meg az ezret. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék - írja az MTI.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 34 446-tal 8 316 019-re emelkedett. A napi növekmény 0,44 százalék, a tünetmentes esetek aránya nyolc százalék. A felépültek száma 26 973-mal 7 213 584-re gyarapodott. Az országban 869 660 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,7 millió, az elmúlt napon pedig 414 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 890 069 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter a Covid-19 elleni küzdelem koordinációs tanácsának elnökségi ülésén elmondta, hogy az esetszám egy hónapja folyamatosan növekszik, és jelenleg egymillió 335 ezer ember részesül orvosi ellátásában (tavaly, a második hullám tetőzésekor 1,25-1,3 millió ilyen beteg volt). Az esetszám növekedési üteme ugyanakkor az elmúlt héten 10-10,5 százalékra mérséklődött az előző heti 16 százalékhoz képest.

A tárcavezető szerint az egészségügyi alapellátás rendszerére példátlan teher nehezedik, ami megköveteli a felső- és középfokú egészségügyi iskolák diákjainak bevonását a kórházak munkájába. A helyzet Tatárföldön és Udmurtfödön, valamint Voronyezs, Lipeck, Ivanovo, Szaratov és Orenburg megyében a legnehezebb.

Murasko elmondta, hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházba került 268 500 beteg közel 11 százalékának súlyos az állapota. A Covid-19-betegek száma a múlt héten 5,3 százalékkal nőtt, az ápolásukra szánt ágykapacitás 12 százaléka még kihasználatlan. Az ágyak számát a múlt héten 6 százalékkal növelték meg és a 85 közül 13 régióban további bővítésre lesz szükség.

A miniszter közölte, hogy Oroszországban jelenleg 60 ezer gyermeket kezelnek az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt, és megnőtt a fertőzött terhes nők száma is. Utóbbiakat és általában a lakosságot arra biztatta a miniszter, hogy mindenki olttassa be magát. Elmondta, hogy az oltási kampányhoz a régiókban elegendő adag vakcina áll rendelkezésre, és az országban már több mint 15 ezer oltópont van, amelyek hálózata, egyebek között Szentpéterváron, tovább bővül.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szerint az esetszám csak Csukcsföldön és Baskírföldön nem növekszik. A tesztelés minden korábbinál kiterjedtebbé vált, és naponta átlagosan százezerből 409 embert érint. Popova kifogásolta ugyanakkor, hogy Penza, Tver és Cseljabinszk megyében az eredmények kiadása továbbra is öt-hat napig tart az előírt 24 óra helyett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elrendelte, hogy október 30. és november 7. között fizetett kényszerszabadságot vezessenek be az országban, a stratégiai és létfontosságú ágazatokon kívül. A 85 régió közül hatban a munkaszünetet már hétfőtől bevezették.

Hakaszföldön október 28. és november 7. között a helyi hatóságok este 10 és reggel hat között kijárási tilalmat rendeltek el. Az intézkedés nem vonatkozik a folyamatos üzemű vállalatok és intézmények alkalmazottjaira.