A lengyel kormány már komolyan készülődik a járvány negyedik hulláma esetén bevezetendő megszorításokra - írta a gazeta.pl.

Olyanok lesznek ezek, mint az előző hullám idején, de ki akarják egészíteni azzal, hogy amennyiben valaki már megkapta a betegséget, vagy oltást kapott ellene, vagy friss negatív teszttel rendelkezik, mentesüljön a szigorítások alól – mondta el Michal Dworczyk, a kormány oltásügyi megbízottja.

Az erre vonatkozó tervet a Szejm következő ülése elé terjesztik. Az oltás, a betegség és a teszt figyelembevételét a munkaadók kérték eredetileg, hogy minél kisebb munkaerő-kieséssel kelljen számolniuk. Másrészt, miután hasonlóan az uniós országok többségéhez, az elemzések azt mutatják, hogy Lengyelországban is lelassult az oltásra jelentkezők száma, ezzel ösztönözhetők az emberek, hogy mégis vegyék fel az oltást.

A munkaadók kérését persze még alkotmányossági szempontból is meg kell vizsgálni. A varsói kormány nem akarja pontról pontra lemásolni más országok vezetésének intézkedéseit, azaz szemben a médiában megjelent pletykákkal, nem követik a "francia modellt". Az egészségügyben dolgozók oltásának kötelezővé tételén gondolkodnak, döntést még nem hoztak.