A világ legfejlettebb gazdaságait felölelő szervezet szerint a magyar GDP idén 0,5 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal bővülhet - a novemberi előrejelzésben 2013-ra még 0,1 százalékos csökkennést, 2014-re 1,2 százalékos növekedést vártak. Az OECD elemzése ugyanakkor szorgalmazza a torzító hatású különadók kivezetését és figyelmeztet a túl laza monetáris politika veszélyeire, beleértve mind a további kamatcsökkentést, mind az MNB növekedési hitelprogramjának a nulla kamatos banki forrásnyújtásra vonatkozó részét. E lépések élénkíthetik a 2008 óta zsugorodó banki hitelezést - ismeri el a jelentés - , de a monetáris enyhítés a forint gyengülését kockáztatja és magas inflációhoz vezethet.

Csehország számára mennyiségi lazítást javasol az OECD, tekintettel a folyamatosan eső inflációra és a zéró közeli alapkamatra; a cseh GDP idén 1 százalékkal csökkenhet, jövőre 1,3 százalékkal nőhet a májusi prognózis szerint (a novemberiben 0,8 százalékos, illetve 2,4 százalékos növekedés szerepelt). Jelentősen visszavágták a szakértők a szlovák kilátásokat is: eszerint idén 0,8 százalékos, jövőre 2 százalékos bővülést érhet el a gazdaság, szemben a fél évvel ezelőtt várt 2, illetve 3,4 százalékkal. Az OECD a növekvő és strukturálissá váló munkanélküliségben látja a fő veszélyt, amely - párosulva a fiskális szigorral és a bérek lassú növekedésével - visszafoghatja a fogyasztást.

A gyenge munkaerőpiac az egyik probléma Lengyelországban is, ahol az OECD továbbbi monetáris lazítást tart kívánatosnak a növekedést stabilizáló kormányzati lépések mellett. A lengyel gazdaság a mostani várakozás szerint idén 0,9, jövőre 2,2 százalékkal gyarapodhat - ez is szerényebb a novemberben jelzett 1,6, illetve 2,5 százaléknál.

Ami a világgazdaság egészét illeti, az OECD kicsit pesszimistább, mint fél éve volt: idén 3,1 százalékos globális bővülésre számítanak a szakértői, ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a novemberinál. Jövőre a bővülés 4 százalékosra erősödhet - ez is elmarad a novemberben várt 4,2 százaléktól. A szervezet szerint ez nagyrészt annak tudható be, hogy az eurózóna nem tud lépést tartani az USA és Japán ez évre várható fellendülésével, s idén a valutaövezet gazdasága 0,6 százalékkal zsugorodik majd, szemben a fél éve jelzett 0,1 százalékos csökkenéssel. Az OECD szerint az ECB-nek radikálisan fel kellene gyorsítania a hitelezés élénkítésére tett erőfeszítéseit, beleértve a nála elhelyezett banki betétekre adott negatív kamatot, illetve kkv-kötvények felvásárlását.