Az amerikai ISM a brit IHS Markit gazdasági kutatóintézet által alkalmazottól eltérő módszerrel kalkulálja a beszerzési menedzserindexét (bmi). Az ISM "nem feldolgozóipari" bmi mutatója nagyjából a Markit szolgáltatóipari indexének a megfelelője, azzal a különbséggel, hogy tartalmazza egyebek között az építőipari teljesítménymutatóit is.

Az ISM "nem feldolgozóipari" bmi mutatója júliusban 64,1 pontra, rekordra emelkedett a júniusi 60,1 pontról. A piac 60,5 pontot várt júliusra. Az index a felmérések 1997-es kezdete óta a legnagyobb mértékű teljesítménynövekedést mutatta ki az amerikai szolgáltatóipari szektorban és az építőiparban.

Az index összetevői közül a foglalkoztatási mutató a teljesítmény csökkenését a növekedéstől elválasztó 50 pontos határ fölé emelkedett: a júniusi 49,3 pont után 53,8 pontot ért el - írta az MTI.

A márciusi ütemre mérséklődött júliusban az amerikai gazdaság teljesítményének a növekedése a londoni IHS Markit bmi-jének szerdán publikált végleges adatai szerint. Az amerikai gazdaság kompozit beszerzésimenedzser-indexének végleges júliusi értéke magasabbnak bizonyult ugyan az előzetes 59,7 pontnál, 59,9 pont lett, de ezzel együtt is március óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 63,7 pontról.

Az index a csökkenéssel együtt is a gazdasági teljesítmény lendületes növekedését tükrözi, még ha az előző havinál kissé lassúbb ütemben is. A bmi 50 pont feletti értéke ugyanis a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését jelenti, míg az 50 pont alatti érték számszerűsíti a teljesítménycsökkenés ütemét. Az index összetevői közül a szolgáltatóipari teljesítménymutató csökkent az előző havihoz képest, a feldolgozóipari viszont emelkedett.