"Jó hír", hogy a menekültügyről szóló hét irányelv közül öt esetében már sikerült megegyezésre jutni, a "nem nagyon jó hír" pedig az, hogy két irányelven tovább kell még dolgozni - mondta a kancellár miután tárgyalt Pedro Sánchez spanyol kormányfővel.

Az egyik a menekültügyi eljárások szabályozásáról szól, a másik pedig az úgynevezett Dublin IV. rendelet, amely egy "szolidaritási mechanizmusról" is rendelkezik.

Itt még "egy kis időre lesz szükség", ezért egyelőre azokkal a tagállamokkal kell együttműködni, amelyek a migrációs politika valamennyi "dimenziójában" hajlandóak a közös munkára - mondta Angela Merkel.

A spanyol miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló közös európai megoldást tart szükségesnek.

A migrációs politika külső és belső dimenziójában is "tenni akaró" tagállamoknak továbbra is törekedniük kell kétoldalú megállapodásokra a menedékkérők származási országaival és a tranzitországokkal, de ezeket a megállapodásokat az EU egészének nevében kellene megkötniük - javasolta a német kancellár.

A spanyol miniszterelnök kiemelte, hogy országába az idén eddig az egy évvel korábbinál 64 százalékkal több menedékkérő érkezett, 2017-ben pedig 100 százalékos növekedést regisztráltak az előző évhez képest

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország szorosan együttműködik Németországgal, de a terhek megosztásán alapuló, közös európai megoldást tart szükségesnek.

Pedro Sánchez kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Spanyolország az Aquarius nevű francia mentőhajó után hajlandó-e fogadni a Mission Lifeline nevű német civil szervezet mentőhajóját is, amely 230 hajótörött menedékkérőt szállít. Mint mondta, Spanyolország kész segíteni, de az ügyet több ország együttműködésével, egy "közös válasszal" kell rendezni.

Horst Seehofer német belügyminiszter és pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a kétnapos uniós csúcs végéig adott haladékot Angela Merkelnek, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjének arra, hogy európai szinten, két- vagy többoldalú megállapodások révén rendezze az EU-ban már regisztrált, mégis Németországba beutazni szándékozó menedékkérők visszafordításának ügyét.

Amennyiben nem sikerül a kancellár által szorgalmazott megoldás, a miniszter szerint egyoldalúan, nemzeti szinten be kell vezetni, hogy a máshol már regisztrált menedékkérők nem léphetik át a határt. Horst Seehofer így július elején a kancellár egyetértése nélkül utasíthatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorítás bevezetésére. Ez a CDU/CSU pártszövetség és a CDU/CSU, valamint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának felbomlásához vezethet.

Angela Merkel kedden Donald Tuskkal, az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnökével is egyeztet a brüsszeli csúcstalálkozóról, és a koalíciós pártok vezetőinek egyeztető fórumát is összehívták a csúcs témái - a menekültügy és az EU továbbfejlesztése - körüli viták miatt.

A kép forrása: AFP.