A választásokra készülő román kormánynak sikerült ugyan kiharcolnia Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy június elsejétől nyolc százalékkal emeljék a közalkalmazotti béreket és visszafizessék a nyugdíjasoktól tavaly január óta jogtalanul levont egészségbiztosítási járulékokat, a kincstár viszont üres.

Daniel Chitoiu gazdasági miniszter elmondása szerint a tervezett szociális többletkiadásokra mindössze augusztus végéig van a költségvetésben elegendő fedezet, ezért a kabinetnek új forrásokat kell találni ahhoz, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány ne lépje túl az új IMF-megállapodásban foglalt 2,2 százalékot.

A Victor Ponta vezette kormány tagjai naponta újabb és újabb ötletekkel állnak elő, legutóbb a kőolajipari társaságok rendkívül magas jövedelmére vetettek szemet. Daniel Chitoiu gazdasági miniszter bejelentette, hogy az év végéig elkészül az energetikai szektor különadóját részletező törvénytervezet, amelyet már 2013 elején bevezetnek. A tárcavezető szerint a bányajáradékok mértékét a jelenlegi 3,5 és 13 százalék közötti szintről európai uniós szintre tervezik emelni. A kőolajipari vállalkozások extraprofitjának megadóztatása már az előző kormányciklusban is felmerült, amikor az OMV román leányának a Petromnak egy év alatt elért egy milliárd euró közeli nyeresége valósággal kiverte a biztosítékot a bukaresti vezetésben. A miniszterelnök azt ígérte, hogy a törvény kidolgozásakor figyelembe veszik az érintett energetikai cégek álláspontját is.

Szenvedélyadó után chipsadó, söradó?

A két évvel korábbi, sikertelen próbálkozás ellenére ismét napirendre került az egészségtelen élelmiszerek megadóztatásának lehetősége is. Az ötletgazda, a frissen kinevezett Vasile Cepoi egészségügyi miniszter azonban ez alkalommal nemcsak a gyorséttermi illetve a nagy mennyiségű sót vagy cukrot tartalmazó élelmiszerekre vetne ki sarcot, hanem a sörre is.

Az egészségtelen táplálkozás miatt jelentősen megugrott az elhalálozások száma, a többletadó célja az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása. Az alkoholtermékek, jövedékiadó-kötelesek, természetes tehát, hogy az alkoholos sör is ebbe a kategóriába tartozzon - fogalmazott Cepoi, aki hangsúlyozta: a törvénytervezet részleteinek kidolgozása még folyamatban van.

Romániában, 2006-ban úgynevezett szenvedélyadót vezettek be, azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a dohányáru és a szeszes italok fogyasztását. Ezer szál cigarettánként tíz eurót, egy liter alkoholra pedig 2 eurót kell fizetni, a bor és a sör azonban adómentességet élvez. Jelenleg a 200 ezer hektolitert meghaladó kapacitású sörgyártók 0,748 euró jövedéki adót fizetnek hektoliterenként, ez alatt a mennyiség alatt 0,43 euró az adó hektoliterenként.

Világbanki hitelből adóhatósági átszervezés

A román kormány szerdán jóváhagyta azt a megállapodás-tervezetet, amely szerint Bukarest egymilliárd euró hitelt kap a Világbanktól. A készenléti hitel legfontosabb feltétele az adóhatóság működésének átszervezése. A kormány nem győzte hangsúlyozni, hogy a hitelre csak biztonsági okokból van szükség, a keretből nem terveznek pénz lehívni, így kamatköltség sincs. Bár a részletekről egyelőre keveset lehet tudni, helyi hírforrások azt állítják, hogy az egymilliárd euró évi 0,25 százalékos kamat ellenében áll Bukarest rendelkezésére, a védőháló három év alatt tehát 7,5 millió euróba kerül az országnak. Románia egy évvel ezelőtt kötött az IMF szervezésében kétéves elővigyázatossági hitelmegállapodást 5,3 milliárd euró értékben.