Kínában élesben, nagy felhasználói tömegben tesztelik, hogy miként működik a gazdaság mindennapi folyamataiban a virtuális pénz - írja a CNBC. A helyi kormányzat kétmillió jelentkező közül kisorsolt ötvenezer embert, akik között szétosztottak 10 millió virtuális jüant.

A projekt lényege, hogy megnézzék, mennyire hatékony a virtuális pénz a kereskedelemben. Shenzhen várhatóan jó terep lesz a digitális újításoknak, a kínai Szilícium-völgyként is emlegetett város olyan cégeknek ad otthont, mint a Tencent vagy a Huawei.

A digitális nyereménypénzt a szerencsések háromezer kereskedőnél tudják elkölteni, miután letöltötték a szükséges applikációt.

A mostani egy újabb lépés Kínában a teljes készpénzmentesség felé, ami az ország egyes területein már lényegében meg is valósult az Alipay és a Wechat platformok elterjedtsége miatt. Már néhány éve is olyan hírek jelentek meg, hogy a hatóságoknak azért kellett lépniük, mert a kereskedők már nem akarták a vevőktől elfogadni a készpénzt.

Kína élen jár a digitális pénz fejlesztésében. Eddig csak kisebb csoportok bevonásával tesztelték a használatot, a mostani messze a legnagyobb próbajárat.

A digitális jüan nagyban eltér az olyan egyéb kriptopénzektől, amelyek az úgynevezett blokklánc technológiára támaszkodnak. Itt ugyanis tényleges jegybanki kibocsátó, a Bank of China áll a pénz mögött, noha az fizikailag nem létezik.

A virtuális jegybanki pénz lehetőségeit világszerte vizsgálják a jegybankok, többek között a Magyar Nemzeti Bank is.