A voksolás a megállapodás szerint voltaképpen háromnapos lesz, július 13-án, hétfőn a koronavírus-fertőzöttek, kedden az idősek és más betegségben szenvedők, július 15-én, szerdán pedig a többi állampolgár adhatja le voksát.

Korábban az ellenzék őszi választásokat követelt, hogy a koronavírus-járvány befejeződjön, mielőtt az embereket az urnák elé szólítják, ám az utóbbi hetekben folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, az ügyvezető kormány pedig nem hozhat komoly döntéseket, így megtartják a választásokat, hogy a járvány esetleges második hulláma folyamán legitim kormány dönthessen a korlátozó intézkedésekről és esetlegesen a szükségállapot ismételt bevezetéséről.

QP | Quality Placement

A szkopjei parlament februárban oszlott fel, miután Zoran Zaev miniszterelnök lemondott, mert az Európai Unió a korábbi ígéretek ellenére nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával. Azóta ügyvezető kormány vezeti a nyugat-balkáni országot.

A valamivel több mint kétmilliós Észak-Macedóniában hétfőig 4157 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük 193-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.