Az orosz Kalasnyikov fegyvergyártó csoport, a híres AK-47-es gépkarabély gyártója meg akarja hódítani vásárlóinak a hipsztereket, az úgynevezett Z generáció tagjait, azaz az 1990 után született fiatalokat - derül ki a Moscow Times cikkéből. Ennek érdekében kifejlesztettek egy az elektronikus kütyükre hajazó félautomata puskát, amely az MP-155 nevet kapta - számolt be az újdonságról Dmitrij Taraszov,a vállalat igazgatója.

A fegyver kinézetéhez igazodva beépített komputert is tartalmaz, amely meg tudja tanítani használóját arra, hogyan kell lőni. A kütyü puskával azokat a vásárlókat akarják megcélozni, akik el sem tudják képzelni az életüket elektronikus cuccok nélkül - derült ki az igazgató szavaiból. A klasszikus vadászat manapság nem divatos, így ez a dizájn teheti vonzóvá a vadászfegyvert a fiataloknak - vélik a Kalasnyikov tervezői, akik azt szeretnék, hogy új tulajdonuk segítse bennük kialakítani a felelős fegyverbirtoklást és -használatot.

A kütyü puska, amelyet először egy katonai fegyverbemutatón vittek a nagyközönség elé, várhatóan 100 ezer rubeles (400 ezer forint) körüli áron lesz kapható. Komputerét ki lehet majd egészíteni mindenfélével, például tájolóval vagy videókamerával.

Forrás: AFP

A Kalasnyikov-csoport Oroszország legnagyobb fegyvergyártója, tagja az állami Rostec védelmi konglomerátumnak. A cég beszámolója szerint az orosz kézifegyverek 95 százaléka náluk készül. Oroszországban viszonylag ritkák a nagy lövöldözéses bűncselekmények. Egy diák 2018 októberében 20 társát mészárolta le a Krím félszigeten, nemrégiben egy fiatal katona 24 éves börtönbüntetést kapott nyolc katonatársa lelövéséért.