Kalózok támadták meg a dán tulajdonban lévő Monjasa tengerhajózási vállalat egyik olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajóját, amellyel minden kommunikáció megszűnt.

A hajó 16 fős legénysége időben fedezékbe tudott vonulni a hajón, azonban a szombati támadás óta nem sikerült kapcsolatot létesíteni velük.

A tankerhajó libériai zászló alatt tétlenül állt a nyílt tengeren, amikor a kalózok a Guineai-öböl térségében, a kongói Pointe-Noire kikötővárostól 260 kilométerre rájuk támadtak.

A hajót a dániai Monjasa leányvállalata, a dubaji központtal működő Montec Ship Management nevű cég üzemelteti, amely elsőként értesítette a Guineai-öböl biztonságáért felelős brit-francia tengeri együttműködési központot.

A tengeri kalózkodás központja

Dániának világszerte jelentős érdekeltsége van a tengerhajózásban: a biztonságos hajózás előmozdítására 2021-ben egy fregattot is kirendelt a Guineai-öbölbe, amelyet az ukrajnai háború 2022. februári kirobbanása után hazahívott.

A Guineai-öböl az elmúlt években a tengeri kalózkodás egyik központjává vált, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint azonban 2021 óta kevesebb kalóztámadást regisztráltak. Ez annak köszönhető, hogy az országos hatóságok más nemzetek haditengerészetének segítségével határozottabban felléptek a tengeri biztonság megőrzése érdekében.

Filmre vitték a kalózkodást, Tom Hanks alakította a kapitányt

Hasonló kalóztámadást mutat be Paul Greengrass brit filmrendező 2013-ban bemutatott és Oscar-díjra jelölt játékfilmje, a Philips kapitány címet viselő, valós események alapján készült thriller is.

A Tom Hanks amerikai színművész főszereplésével készült film Richard Phillips hajóskapitány élményeit dolgozza fel, aki 2009-ben, 54 éves korában az afrikai partoknál szomáliai kalóztámadás áldozatául esett, és túszként ajánlotta fel magát az általa vezetett MV Maersk Alabama amerikai tartályhajó legénységének védelmében.

A kalóztámadás és a túszdráma a valóságban és a filmen is szerencsés véget ért: a hajó kapitányát és legénységét az amerikai haditengerészet elit egységének kommandósai épségben kiszabadították.

Richard Phillips 2010-ben Egy kapitány kötelessége: szomáliai kalózok, SEAL-kommandósok, és veszélyes napok a tengeren címmel írta meg a 14 évvel ezelőtti kalóztámadás történetét.