Én még szombat reggel gyorsen elmentem egy bankautomatához, de már akkor sem sok pénzt engedett kivenni - érzékelteti a ciprusi helyzetet egy magyar, aki évek óta él a szigetországban. Ráadásul voltak olyanok, akiknek már péntek este zárolták a számlájukat, azóta egyáltalán nem tudnak hozzáférni a pénzükhöz. Szerinte mindenki elítéli, hogy Ciprus évekig adóparadicsom volt, ahol a pénzüket mosták például az oroszok, azt azonban nehezen fogadják el az emberek, hogy a bejelentett, adózott jövedelmükhöz nem jutnak hozzá.

Szombaton minden ATM előtt sorok álltak, ugyanakkor a kirobbant válság ellenére vasárnap megtartották a szokásos karnevált Limasszolban. A gazdasági helyzet azonban ott is éreztette hatását, hiszen a felvonulók közül egyesek például vámpírfogakkal ábrázolták Angela Merkelt, amint a ciprusiak vérét szívja ki. Forrásunk szerint jól jelzi a ciprusi mentalitást, hogy míg az olaszok, spanyolok, görögök hasonló helyzetben tüntettek, Cipruson maszkban, parókában táncoltak az emberek.
Az elmúlt napokban a ciprusiak többsége a televíziókból tájékozódott a fejleményekről, a nagy elektronikai áruházakban nem csak a vásárlók, de gyakran az eladók is a tévék előtt állnak, és a híreket nézik. Állítólag vannak olyan cégek, melyek néhány napra vagy hétre bezártak, mert nem jutnak pénzhez. Ha ugyanis a megrendelők nem tudnak fizetni, akkor hiába adnák el termékeiket - mondja magyar forrásunk.

Az utakon nem hiszem, hogy kevesebb lenne az autó, mint máskor. Itt amúgy is csak autóval lehet közlekedni, forgalom szinte mindig van. A boltokban kedden talán kevesebb volt a vásárló a hosszú hétvége után. Azt nehéz megmondani, mi lesz most a hétvégén, de szerintem ha a bankautomaták működni fognak, akkor ugyanannyian lesznek a kávézókban például, mint egy átlagos hétvégi napon. Szerinte egyébként lassan haladnak a dolgok Cipruson, amiben az is közrejátszik, hogy zsinórban három hétfőn van ünnepnap, így a jövő hét elején, és az azt követő héten is megáll az élet a szigeten.

Természetesen mindenkiben van aggodalom és harag, hiszen az emberek egyrészt félnek, hogy nem jutnak a pénzükhöz, másrészt a legtöbben az Európai Uniót és személy szerint Angela Merkelt hibáztatják - teszi hozzá forrásunk. Elmondása szerint a hétvégén biztosan nem nyitnak ki a bankok, mivel Cipruson egyébként is csak hétfőtől péntekig vannak nyitva a fiókok, ráadásul hétfő kivételével csak délután egy óráig.