Afrika legnépesebb országa Nigéria, amelynek lakossága 2021 decemberében 211 millió fő volt. A lakosok többsége a mindennapi tevékenységeik során a készpénzre támaszkodik. A kormány és a központi bank terve a nemzeti valuta, a naira lecseléséről és a régi bankjegyek kivezetéséről január végéig megvalósult, viszont az új bankjegyek még nem kerültek forgalomba.

Az emberekben megingott a pénz iránti bizalom, ez dühöt és kétségbeesést keltett bennük.

„Az eredmény az, hogy sok ember éhezik, ezt világosan ki kell mondani. Sokan már nem tudnak élelemhez jutni. Az emberek már nem jutnak el a munkahelyükre, mert ezt általában tömegközlekedéssel teszik, amely csak készpénzzel működik” – mondta Marija Peran, a Konrad Adenauer Alapítvány nigériai külügyi igazgatója.

A zűrzavar éppen a február 25-i elnöki és parlamenti választások előtt történt, amely már önmagában is feszültséget generált az emberek között. Nigéria több állama panaszt jutott be, amelynek hatására a legfelső bíróság tárgyalásának témája a régi bankjegyek érvényességi idejének meghosszabbításáról szól – írja azüzlet.hu.

A Spiegel beszámolója szerint a nigériai központi bank ősszel bejelentést tett, miszerint lecseréli a legmagasabb címletű, 1000 (770 forint), valamint az 500 és a 200 nairás bankjegyeket. A reform célja a pénzhamisítás és a pénzmosás megnehezítése, és hogy a központi bank nagyobb ellenőrzést gyakoroljon a forgalomban lévő pénz felett.

Üres pénztárcával totyognak az ATM-ek előtt

A bankok azonban hetek óta nem tudnak lépést tartani az új bankjegyek iránti kereslettel. Félnek hogy a régi pénz elveszíti értékét, és sok kereskedő már az átváltási határidő lejárta előtt leállítja a kivonás előtt álló bankjegyek elfogadását. A bankszámlával rendelkezők sincsenek jobb helyzetben, hiszen üres pénztárcával állnak sorban a kongó ATM-ek előtt. A tüntetéseknek már halálos áldozata is volt.

Felmérések szerint a lakosság több mint egyharmada egyáltalán nem rendelkezik számlával, és készpénzre szorul.

A központi bank tájékoztatása szerint elegendő bankjegyet nyomtattak. A hiányért a kapzsiságot és a korrupciót okolják, például a banki alkalmazottak körében, akik felhalmozzák a pénzt, hogy hasznot húzzanak. Az illegális pénzkereskedők ugyanis jelentős felárért vásárolják az új bankjegyeket a feketepiacon.

(Munteanu Malina)