Nem hivatalos, de a szerb kormányból jövő információk szerint az állam rákényszerítheti az orvosokat arra, hogy felvegyék a koronavírus elleni védőoltást - vette át a nova.rs hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Ehhez azonban előbb meg kell változtatni az immunizációról szóló szabályzatot. Ez a dokumentum tartalmazza a fertőző betegségek listáját, amelyek ellen az egészségügyi dolgozókat be kell oltani.

Amennyiben a koronavírus-betegség szerepelne ezen a listán, akkor kötelező lenne az egészségügyi intézmények alkalmazottainak felvenni a koronavírus ellen védelmet nyújtó oltást. Ellenkező esetben az oltást megtagadó orvosok elveszíthetnék a munkavállalási engedélyüket.

Rade Panic, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének vezetője megerősítette ezt a hírportálnak. Az egészségügyi miniszter valóban hozhat határozatot az egészségügyi dolgozók kötelező immunizációjáról.

Olaszországban az az orvos, aki nem vette fel a koronavírus elleni vakcinát, nem dolgozhat betegekkel. Amennyiben nem tudnak neki megváltozott munkakörülményeket teremteni, akkor elveszítheti az állását. Panic mégsem a kényszerre fektetné a hangsúlyt, hanem a polgárok meggyőzésére.