A fogyasztói árak júniusban 2,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a legkisebb mérték 2010 januárja óta. Az előző hónaphoz képest a csökkenés 0,6 százalékos volt. Májusban 3, áprilisban 3,4 százalékos drágulást mértek. Az első hat hónap inflációja az előz év azonos időszakához képest 3,3 százalék.

A fogyasztói kosárban csaknem egyharmadot képviselő élelmiszerek ára 3,8 százalékkal növekedett éves összevetésben, de májushoz képest 6,4 százalékkal csökkent. A sertéshús júniusban 12,2, a tojás 3,6 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, míg a zöldségek - a nagy esőzések miatt - 12,1 százalékkal drágultak.

A nagykereskedelmi árak néhány többletkapacitással küzdő iparágban csökkentek, ami szintén hozzájárult az infláció csökkenéséhez. A termelői árak 2009 decembere óta júniusban mutatták a legenyhébb éves növekedést, a termelői infláció 2,1 százalékra lassult.

A nyersanyagárak, mint az olajé és a vasércé, csupán enyhe emelkedést mutattak. Kínai szakemberek szerint ez a tendencia - a világgazdaságban tapasztalható pangás és az eurózóna elhúzódó hitelválsága, azaz a kereslet visszaesése miatt - az év második felére is jellemző marad.

A jó gabonatermés-kilátások, valamint a biztonságos zöldség- és tojásellátás fényében nem lesz gond a 4 százalékos éves inflációs célt elérni - vélik a kínai gazdaságkutatók. Egy részük arra is figyelmeztet, hogy az infláció csökkenése mellett ugyanakkor a defláció veszélye is fenn áll.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a napokban Csiangszu (Jiangsu) tartományban tett szemleútja alkalmával kijelentette, hogy a kínai gazdaság alapvetően stabil, de a lassulás irányába ható hatalmas nyomásnak van kitéve. Ezért a gazdaságpolitika további finomítását sürgette, és határozottan kiállt az ingatlanárak további megfékezése mellett.

A gazdaság élénkítése érdekében a kínai központi bank a múlt héten egy hónapon belül másodszor csökkentett kamatot. Az egy évre szóló hitelek kamatát 0,31 százalékponttal 6 százalékra, a betéti kamatot 0,25 százalékponttal 3 százalékra szállította le.