Bonyolult helyzetbe keverte magát Donald Trump, az USA elnöke, ha igaz, hogy februárban megkérte James Comeyt, az FBI igazgatóját (akit a múlt héten kirúgott), hogy szüntesse meg az eljárást Mike Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó ellen - derül ki Noah Feldman jogász professzor cikkéből, amely Bloombergen jelent meg. Comey nem engedelmeskedett, így kiderült, hogy Flynn hazudott orosz kapcsolatairól főnökeinek, ezért le kellett mondania.

A Bloomberg publicistája úgy véli, hogy Trump a kéréssel olyasmit tett, amiért elindíthatják ellene a közjogi felelősségre vonási eljárást, de nincs olyan ügyész, amely bűncselekménnyel vádolná meg. Különbséget kell ugyanis tenni az alkotmányban beszereplő súlyos vétség fogalma és a hagyományos büntetőjogi felelősség között.

Mi, micsoda?

A súlyos vétségek közé tartozik a korrupció, a hatalommal való visszaélés és a jog uralmának megsértése. Más szóval ezeknek a tetteknek nem kell teljesíteniük azokat a kritériumokat, amelyek alapján valami bűncselekménynek minősíthető. Ha igaz, hogy Comey egy emlékeztetőben azt írta, hogy Trump megkérte a Flynn elleni eljárás megszüntetésére - mert az illető "jó srác", amit egyébként Comey sem vitatott -, akkor ezzel nem lépte át kétfajta jogi kategória közti határt.

Ez rögtön világosabbá válik, ha áttekintjük, mikor követne el bűncselekményt az elnök. Egyrészt akkor, ha megpróbálná befolyásolni az esküdteket egy folyamatban lévő bírósági eljárásban. Másodszor pedig akkor, ha megvesztegetési kísérlettel vagy fenyegetéssel próbálna nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra.

Csak egy kérés volt

Ezzel szemben jelenlegi információink szerint csak megkérte az FBI vezetőjét, hogy szüntessen meg egy eljárást. Ne feledjük, hogy Trump Comey főnöke, s bár a hagyományok szerint az USA-ban igyekeznek elválasztani az igazságszolgáltatást a végrehajtó hatalomtól, semmi akadálya annak, hogy az elnöknek kérései legyenek az FBI vezetőjével szemben.

Ami azt illeti akár utasíthatja is, amit a nemzetbiztonsági tanácsadója elleni vizsgálat esetében is megtehetett volna. Egy ilyen lépéssel csak akkor követett volna el bűncselekményt, ha mondjuk az FBI egy gengsztervezérrel szemben folytatott volna vizsgálatot, akiről kiderült volna, hogy az elnök tartozik neki egy szívességgel.

Más kérdés

Az alkotmányos felelősségre vonás, azaz a híres impeachment beindítása már más kérdés, mert ha az elnök arra kéri az FBI vezetőjét, hogy ejtsen egy eljárást az egyik közeli munkatársa ellen, azzal egyértelműen visszaél a hatalmával. Emellett világos példáját adja annak, hogy felül akarja írni a jog uralmának elvét.

Ez az, amit az USA alapító atyái az alkotmányban súlyos vétségként rögzítettek, így ezt számon lehet kérni az elnökön. Valószínűtlen, hogy a jelenlegi republikánus többségű kongresszus bármelyik háza megtenné ezt a republikánus elnökkel szemben, ám egy demokrata többségű képviselőház biztosan elindítaná az eljárást, még akkor is, ha tudná, hogy a szenátusban nem lesz meg a kétharmados többség az impeachment folytatásához.

Comey emlékeztetője az elnöki kérésről megerősíti azt a gyanút, hogy Trump azért rúgta ki, mert szőnyeg alá akarja söpörni a munkatársai orosz kapcsolatairól folyó vizsgálatot. Ezért aztán a Bloomberg publicistája szerint az elnök biztosan felteszi magának a kérdést, jó ötlet volt e az FBI igazgatójának leváltása. Vagy ha nem merül fel benne ez a dilemma, akkor jól tenné, ha elgondolkodna rajta.

Több mint 50 százalékos esély

Miután kiderült, hogy az embere elleni vizsgálat lezárására kérhette az FBI főnökét Donald Trump, hirtelen 5000 fonttal (közel kétmillió forint) nőtt azoknak a fogadásoknak az értéke, amelyek arra játszanak, hogy hivatali idejének vége előtt elmozdítják pozíciójából az elnököt - írta a MarketWatch idézve a brit Betfair szóvivőjét. Jelenleg 5/6-hoz adják ezeket a fogadásokat, ami azt jelenti, hogy Trump 55 százalékos eséllyel idő előtt távozik a Fehér Házból. Arra, hogy még idén elmozdítják 12/5-höz lehet fogadni szemben a legutóbbi botrányok előtti 11/2-hözzel. Ez azt jelenti, hogy a fogadások szerint 27 százalékra emelkedett ennek esélye a korábbi 16 százalékról.

Az ír Paddy Power fogadóirodánál 2/1-hez adják az impeachment esélyét (33 százalék) illetve 15/8-hoz Trump lemondásáét (35 százalék). Ennél az irodánál arról számolnak be, hogy az elnök elmozdítására már megválasztása pillanatában is fogadtak 16/1-es aránnyal, ami beiktatásának idejére 10/1-re nőtt. Összehasonlításul szolgálhat Bill Clinton elmozdításának esélye, amelyet még a Lewinsky-botrány csúcsán sem adták 6/1-én nagyobb sanszra (14 százalék).