A Nehéz Menetelés az észak-koreai propagandában arra az időszakra utal, amikor az 1990-es években, a Szovjetunió összeomlása után az országban akkora éhezés volt, hogy legkevesebb félmillió, de egyes becslések szerint akár hárommillió észak-koreai is éhen halt - írja 444.

Észak-Koreában a koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megszűnt a kereskedelem Kínával. Nyolcvan százalékos volt a visszaesés, márpedig Észak-Korea élelmiszerellátásában kulcsfontosságú a kínai import.

Az alapélelmiszernek számító kukorica árfolyama emiatt nagyon ingadozik, egy ponton állítólag volt, hogy egy kiló kukoricáért egy havi fizetést is elkértek. A válság egyelőre a kínai határhoz közeli országrészben a legsúlyosabb, itt a Human Rights Watch nevű civil szervezet információi szerint már nem lehet szappant, fogkrémet vagy elemeket venni, egyre több a koldus, és errefelé már volt, aki éhen halt.

Eközben menetrend szerint folytatódnak a rakétakísérletek, és továbbra is rengeteget költ az állam a hadsereg fenntartására. Kim Dzsongun bejelentése is inkább arra szolgálhat a BBC újságírója szerint, hogy amikor majd igazán nagy lesz a gond, a vezető az államapparátusra mutogathasson, hogy ő előre szólt, a tisztviselők viszont nem végezték elég jól a dolgukat, ezzel hárítva a felelősséget.