Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai állampolgár vesztette életét és ketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.

támadás mindössze napokkal azt követően követték el, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el az ország Kamerunnal közös határa közelében. A történtek nyomán Faustin Archange Touadéra elnök Kínába utazott a befektetők megnyugtatására.

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát a kora reggeli órákban érte támadás.

A fegyveresek gyorsan legyűrték az őrszemélyzetet és tüzet nyitottak – ismertette Abel Matipata, a közeli Bambari település polgármestere.

A kormánynak nehezére esik bizonyítani, hogy képes megvédeni a közép-afrikai lakosokat és az országban élő külföldieket

– mondta Ange Morel Gbatangue, Bambari egyik lakosa.

Bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként,

sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, térségben működő lázadószervezetet hibáztatják, amely Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Francois Bozizé elnököt, polgárháborút robbantva ki az országban.

A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését.

2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik.