A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) a szeptemberi 50 pontról 50,6 pontra kapaszkodott fel októberben. (A bmi 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.)

Az októberi adat az elmúlt négy hónap legerősebbike volt, és meghaladta az 50,0 pontot valószínűsítő elemzői várakozásokat.

A felmérésben részt vevő vállalatok a kereslet élénküléséről számoltak be. Az új megrendelések állománya június óta a legnagyobb mértékben bővült. A növekedés hátterében a belföldi kereslet javulása állt, az exportmegrendelések állománya ugyanis a harmadik egymást követő hónapja zsugorodott októberben. Egyes vállalatok egyebek mellett szállítási nehézségeket okoltak a kiviteli tevékenység visszaeséséért.

A javuló kereslet ellenére a termelés a harmadik egymást követő hónapja zsugorodott októberben, jóllehet csupán enyhe mértékben. A felmérés részvevői jellemzően a korlátozott energiaellátást, a nyersanyaghiányt, valamint a növekvő költségeket jelölték meg a termelést visszafogó tényezőkként.

A foglalkoztatottság részindexe ugyan a harmadik egymást követő hónapja esett vissza, ám a zsugorodás mértéke minimálisra enyhült.

Októberben tovább nőtt a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás. A beszerzési kiadások a tizenhetedik egymást követő hónapja bővültek októberben, ráadásul a leggyorsabb ütemben 2016 decembere óta. A szektorban működő vállalatok magasabb energia- és nyersanyagárakról, valamint szállítási költségekről számoltak be. A megnövekedett beszerzési árak és költségek a termelői árak gyorsuló növekedését vonták maguk után.

A feldolgozóipari kkv-k jellemzően arra számítanak, hogy a termelés élénkülni fog az elkövetkező év során. Az üzleti várakozások részindexe mindazonáltal enyhén gyengülő optimizmusról árulkodott szeptemberhez képest. Egyes vállalatok aggodalmukat fejezték ki az ellátási láncban felmerülő akadályok, valamint az emelkedő költségek miatt.

A döntéshozóknak az áruellátás és árak stabilizálását célzó intézkedések mellett a downstream (a termelési vagy forgalmazási láncban lejjebb található) piac vállalataira is figyelmet kell fordítaniuk, különös tekintettel a kkv-kre - véli Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza. A Kína több régiójában október közepétől megjelenő, újabb járványgócok ismét gazdasági zavarokhoz vezethetnek, ezért kulcsfontosságú egyensúlyt teremteni a járvány megfékezésének, valamint a rendes gazdasági tevékenység fenntartásának céljai között.

Rosszul sikerült az október a feldolgozóiparban

A nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari bmi 49,2 pontra csökkent októberben, a második egymást követő hónapja tartó visszaesést jelezve. Elemzők 49,7 pontra számítottak a szeptemberi, 49,6 pont után. A múlt havi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari bmi 35,7 pontra zuhant az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására.