A Biden-kormányzat, amely igyekszik elrettenteni Kínát attól, hogy segítse a szankciókkal sújtott Oroszországot. Washington szerdán figyelmeztette Pekinget, hogy ne használja ki a szankciók által teremtett üzleti lehetőségeket, ne segítsen Moszkvának kijátszani az exportellenőrzést, és ne dolgozza fel a betiltott pénzügyi tranzakcióit - írja a Reuters.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerda este elmondta, hogy a G7-országok hamarosan egységes választ fognak bejelenteni annak érdekében, hogy Oroszország ne kerülhesse ki az ukrajnai inváziója miatt bevezetett nyugati szankciókat Kína vagy bármely más ország segítségével. 

„Ez nem kifejezetten Kínáról szól, de minden jelentős gazdaságra és azokra a döntésekre vonatkozik majd, amelyeket bármelyik gazdaság hoz, hogy szándékosan és aktívan megpróbálja aláásni vagy gyengíteni az általunk bevezetett szankciókat” - jelezte Sullivan a brüsszeli G7-csúcstalálkozóra tartva, viszont egyértelművé tette, hogy mégiscsak Peking a fő célpont.

Az amerikai kormány ezt az üzenetet már eljuttatta Kínának, és hogy „hasonló kommunikációt várunk az Európai Uniótól és az egyes európai országoktól”.

Miután Biden a múlt héten videohívást folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Peking elítélte az Oroszországgal szembeni szankciókat. Azt mondta, hogy „az átfogó és válogatás nélküli szankciók csak az egyszerű embereknek okoznak szenvedést”, és nem szabadna tovább fokozni azokat.

Az amerikai exportkorlátozások célja, hogy megakadályozzák az orosz hozzáférést olyan kritikus fontosságú árukhoz, mint a fejlett elektronikai eszközök, a számítógépek és a repülőgép-alkatrészek.

Washington attól tart, hogy Kína a kereskedelmi korlátozások megsértésével segíthet Oroszországnak  hozzáférni ezekhez a termékekhez. Az amerikai kormánynak vannak eszközei annak biztosítására, hogy ez ne történhessen meg - tette hozzá Sullivan.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter szerdán a Reutersnek elmondta, hogy az Egyesült Államok megbüntet minden olyan vállalatot, amely megsérti az olyan árukra, mint például a félvezetőkre vonatkozó exportellenőrzéseket.

Ami a fizetéseket illeti, Sullivan szerint az Egyesült Államok és G7-szövetségesei reagálni fognak az orosz erőfeszítésekre, amelyek megpróbálják átirányítani a pénzügyi fizetések rendezését. Moszkva számára ez azért kulcsfontosságú, mert a legnagyobb bankjait kizárták a SWIFT nemzetközi utalási rendszerből. Bár van saját fejlesztésű fizetési megoldásuk az nem elég hatékony, így Kínánál kilincseltek Peking fejlett rendszeréért.

Kína az elmúlt időszakban ugyan nem ítélte el nyilvánosan Oroszország ukrajnai invázióját, de gazdasági segítséget nem nyújtott Moszkvának. Sőt, több kínai leépítette orosz exportját, tartva attól, hogy nyugati szankciók célpontjává válhat. Peking állami szintén is több korlátozással alkalmazkodott az Egyesült Államok és Európa szankcióihoz.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.