Már a vezető orosz hivatalnokokat is aggasztja, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciók elvágták Oroszországot az eredeti beszállítóitól, és így kénytelenek a kínai technológiára támaszkodni.

A Bloomberg ezt egy 10 hónappal ezelőtti, most kiszivárgott jelentésre alapozva írja, amely az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédiaügyi Minisztériumon belülről származik. Ebben magas rangú tisztviselők fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy kínai vállalatok, például a Huawei túlságosan meghatározó szereplőkké válhatnak az orosz piacot, és veszélyt jelenthetnek az ország információbiztonságára és hálózataira.

Oroszország Ukrajna megtámadásával vívta ki maga ellen azokat az uniós és amerikai intézkedéseket, amelyek elvágták az országot a külföldi piac jelentős részétől. Ez pedig jócskán megnehezítette az országban a technológiai gyártási folyamatokat.

Szankciós nehezített pálya

Oroszország sok szempontból kreatívan – partnerországok segítségével – meg tudta kerülni a nyugati szankciókat, ám a Napi.hu-nak korábban nyilatkozó szakértő hangsúlyozta, minden területen nincs erre lehetőség. „Brutális a hatás az alkatrészhiány miatt például az autóiparban és a repülésirányítás-technika területén is” – hívta fel februárban a figyelmet Deák András György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) tudományos főmunkatársa.

A most kiszivárgott orosz minisztériumi jelentés szerint a tisztségviselők a chipeket, a hálózati eszközöket és az elektronikát emelték ki mint különösen sebezhető területeket.

A jelentés alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz hivatalnokokat nem pusztán a kínai technológiával kéz a kézben járó nemzetbiztonsági kérdések aggasztják, hanem maga a megnövekedett pekingi befolyás is. A dokumentumból kiderül, Oroszország immár

  • a rádióelektronikát,
  • routereket,
  • bázisállomásokat,
  • mikroelektronikát,
  • chipeket és
  • a félvezetőkben használt anyagokat is szerez már be Kínától.

Sajtóinformációk szerint ugyanakkor 2022 nyara óta az orosz hatóságok már megoldották, hogy a technológiai árucikkek és katonai eszközök gyártásához szükséges alkatrészekhez is hozzájussanak olyan forrásokból is, amelyektől a szankciók hivatalosan elvágnák őket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió így most azon dolgozik, hogy szigorítsanak ezeken az intézkedéseken, és ismét megnehezítsék Moszkva dolgát.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is tart a kínai cégektől

Az orosz hivatalnokok nincsenek egyedül a kínai cégekkel kapcsolatos félelmeikkel. Korábban már az Egyesült Államok részéről is érkezett kínai vállalatokat érintő korlátozás. Már Donald Trump elnöksége idején keményen fellépett az USA Huawei telekommunikációs céggel szemben, és ez a szemléletmód azzal sem változott meg, hogy az államfői pozícióba közben a demokrata Joe Biden került.

Januárban számolt be arról a Financial Times, hogy a Biden-kormány újabban nem ad exportlicenceket a Huawei amerikai beszállítói számára és teljes tilalom elrendelését tervezhetik az amerikai technológia értékesítésére a kínai cégnek.

Tavaly novemberben pedig Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, valamint digitális ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke arra biztatta az uniós tagállamokat, hogy csökkentsék a kínai távközlési berendezésekkel kapcsolatos kockázatokat az 5G hálózatokban. Különösen Németországot emelte ki, hangsúlyozva, hogy Berlinnek mielőbb cselekednie kell.