Kínában idén már másodízben csökkentették a jelzáloghitelek kamatait, az ország jegybankja így próbálja meg kordában tartani az ingatlanszektorban kialakuló likviditási válságot. Az eddigi 4,45 százalékos irányadó kamatot 4,3 százalékra csökkentették az ötéves hiteleknél, ez nagyjából megegyezett a Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásaival és ugyanakkor hasonló mértékű csökkenést jelent, mint a korábbi, májusi kamatvágás - írja összefoglalójában a Financial Times.

Túl kicsi a lépés

A kínai jegybank által publikált irányadó kamat, amely meghatározó abban a tekintetben, hogy a belföldi bankok milyen kamatlábak mellett kínálnak hiteleket ügyfeleiknek, várhatóan csökkenteni fogja az új jelzáloghitelek kamatait is és élénkítheti az ország építőiparát, amely a kínai bruttó hazai termék mintegy egyharmadáért felelős. A vállalati hiteleknél benchmarkként használt egyéves irányadó kamatlábat 3,65 százalékra csökkentették közben 3,7 százalékról.

A lépés ugyan enyhe pozitív reakciókat váltott ki a piacon. A Capital Economics elemzői szerint azonban a kamatcsökkentés hatásai nem érintik a már kint lévő jelzáloghiteleket és az új hitelek terheinek csökkentése legközelebb jövő év elején érezteti majd pozitív hatását. A lap által megkérdezett stratégiák arra figyelmeztettek, az újabb kamatvágás mértéke túl kicsi volt ahhoz, hogy valóban segítsen, a bizalmi válsággal szembesülő kínai ingatlanfejlesztő cégeken. Nagyon sok ilyen cég került az elmúlt időszakban olyan helyzetbe, hogy képtelenek befejezni ingatlanfejlesztéseiket ahol a vevők nagy része már előre befizette a készülő lakások vételárát.

A bizalom hiányzik

A kínai ingatlanfejlesztők egyik nagy problémája, hogy a lakások vevők általi előfinanszírozása túlságosan nagy arányokat öltött, miután az állam megpróbálta a hitelek korlátozásával mesterségesen csökkenteni a szektor bankok felé történő eladósodottságát. David Chao az Invesco globális piaci stratégája szerint az alacsonyabb jelzálogkamatok egyelőre nem eredményeztek több ingatlaneladást. Kínában a vásárlók részéről ugyanis jelenleg hiányzik a bizalom az ingatlanfejlesztő cégek előértékesítési konstrukciói iránt. Szerinte a szektor iránti bizalom helyreállításához több és erőteljesebb kormányzati beavatkozás lenne szükséges.

Múlt héten az árbevétele alapján legnagyobbnak számító kínai ingatlancsoport, a Country Garden jelezte, első féléves nyeresége mintegy hetven százalékkal csökken. Ez jól mutatja az ingatlanfejlesztő cégek problémáit és azt, hogy mára már nemcsak a legnagyobb kockázattal működő ingatlanfejlesztő cégek küzdenek nehézségekkel hanem a teljes szektor rosszul teljesít.

Elemzők szerint idén még legalább egyszer csökkenteni kell a jelzáloghitelek kamatait. Azonban ahhoz hogy a vásárlók bizalma helyreálljon az ingatlanfejlesztők cégekkel szemben az kellene, hogy jelentős előrelépéseket lehessen tapasztalni a befejezetlen ingatlan projekteknél - mondta Iris Young, az ING Kínával foglalkozó vezető közgazdásza.