Joseph Wu tajvani külügyminiszter elmondta, hogy miután a pekingi téliolimpia, valamint a Kelet-Ukrajna határán kirobbant konfliktus eltereli a világ figyelmét, Tajvan valószínűnek tartja, hogy Kína megtámadhatja az országot. Tajpej ezért készen áll arra, hogy egy katonai támadás indul ''bármelyik pillanatban''.

Wu szerint Hszi Csin-ping kínai elnök nem akarja, hogy bármi is elterelje a figyelmet a téli olimpiáról, de miután a játékok véget érnek, csak találgatni lehet, mikor fog lecsapni. Tavaly a kínai légierő közel 1000 alkalommal sértette meg Tajvan légterét. Joseph Wu úgy látja, hogy ez biztosan nem egy békés tárgyalást akaró ország cselekedete - derül ki az ITV interjújából.

Wu külügyminiszter úgy jellemezte Tajvant, mint amely a tekintélyelvűség elleni globális harc frontvonalában van. Azt mondta, Kína és Oroszország arra törekszik, hogy az egész világon kiterjessze befolyását, és a demokráciáknak keményen meg kell védeniük magukat ezzel a fenyegetéssel szemben.

Az Egyesült Királyság és más szövetséges nemzetek hajózási szabadságot biztosító műveleteket hajtottak végre a Tajvan körüli tengereken, amit a szolidaritás és az erő megnyilvánulásaként üdvözöltek. Wu elismerte, hogy Tajvan egyedül "túl gyenge" ahhoz, hogy szembenézzen a kínai haderővel, ezért felszólítja a világ demokratikus nemzeteit, hogy egyesüljenek és álljanak melléjük a konfliktusban.

Ha Kína megtámadná Tajvant, akkor az egész világon felerősödnének az olyan problémák, amelyektől már amúgy is szenved a világgazdaság. Az ázsiai ország a világ legnagyobb chipgyártója, ha pedig háború indulna, akkor még égetőbbé válhat az autóipart és az IT-szektort megbénító félvezetőhiány.

Szakértők korábban arról beszéltek, hogy valószínűtlen lenne, hogy Kína 2025 előtt támadást indítson Tajvan ellen.