Az Egyesült Államok felvette a szellemitulajdon-hamisítók listájára azokat az elektronikus kereskedelmi portálokat, amelyeket a kínai Tencent Holdings és Aibaba Group Holding üzemeltet - adta  hírül a Reuters. A listán 42 online piactér és 35 fizikai piac szerepel, amelyeken a rendelkezésre álló információk szerint nagyon sok a hamis márkajelzésű, illetve valaki vagy valamilyen vállalat szellemi tulajdonát sértő termék fordul meg.

Először került a szégyenpadra az AliExpress és a WeChat e-kereskedelmi háttérrendszer, azaz két olyan kínai online piac, amelyek jelentős márkajelsértésért tehetők felelőssé - derült ki az amerikai kereskedelmi hivatal közleményéből. Eközben fent maradt a listán a Baidu Wangpan, a DHGate, a Pinduoduo és a Taobao, továbbá kilenc valós piac, amelyek Kína különböző részein vannak. Utóbbiak az USA szerint közismertek arról, hogy gyártatnak és forgalmaznak hamisított termékeket.

Az Alibaba korábban jelezte, hogy kész együttműködni a hatóságokkal a szellemijog-sértések visszaszorításában, a Tencent kifogásolta, hogy felkerült a szégyenlistára, de szintén együttműködik a hatóságokkal a vita rendezésében. Ennek keretében egyebek mellett bevezettek egy monitorozó rendszert.

A jogsértők listájára került cégek hírnevét rontja ez a helyzet, de nem jár közvetlen büntetésekkel. Az előző elnök, Donald Trump adminisztrációja a szellemi jogok megsértésével kapcsolatban kötött egy egyezményt a kínai kormánnyal, ám ennek végrehajtása lényegében még várat magára.