A világban összesen működő tengeri (offshore) szélerőművek teljesítménymérete az iparágban szakmailag elfogadottnak tekintett Global Wind Energy Council 2020-as jelentése szerint 35,3 GW volt. Ebből az Egyesült Királyság, Kína és Németország, a három legnagyobb kapacitást hálózatra kapcsoló ország több mint 80 százalékot fed le úgy, hogy a németek évek óta 7,7 GW-on "ragadtak" mivel náluk nem volt érdemi flottabővítés. 

A britek és a kínaiak eltérő fázisban vannak ugyan a felfutásnak, és bár a múlt héten megírtuk, hogy a gigantikus skót offshore aukciónak köszönhetően az Egyesült Királyság  éveken belül bőven megduplázhatja a jelenlegi, 10 GW-ot meghaladó termelőkapacitását, azzal akkor még nem számoltak, hogy a kínaiak a 10-25 GW majdani bővülést is felülíró szenzációt tudnak közölni. 

Márpedig az ázsiai ország csak 2021-ben 16,9 GW tengeri szélerőmű-kapacitást kapcsolt a hálózatba – írta meg az OffshoreWind a kínai energiaügyi hivatal adataira hivatkozva. Ez egy elképesztően nagy ugrás, azt tekintve is, hogy 2020-ban a kínai offshore növekedési rekordhoz elég volt 3,06 GW termelőpotenciált a hálózatra kapcsolni. Onnan nézve is ugyanide jutunk, ha hozzátesszük, hogy 2020 végén Kínában 9898 MW beépített tengeri szélenergiakapacitás működött.

Az egy év alatt több mint a duplájára növelt offshore szélenergia-kapacitás eléréshez az is kellett - írja a szaklap, hogy a projektekkel a tavalyi decembert sikerült igencsak meghúzni; december 25-én például egyetlen nap alatt 3,1 GW plusz termelőerő jelent meg a hálózaton annak köszönhetően, hogy a Három-szorosban több projektet is összekapcsoltak.

Amennyiben a kínai energiaügyi hivatal adatai helytállóak, 2022-t 52,2 GW telepített és hálózatra csatlakoztatott tengeri szélenergia-kapacitással kezdte meg a világ. Úgy, hogy ennek több mint a fele kínai felségvizeken dolgozik. A verseny ennél fogva már a világ és Kína között zajlik.