A National Association of Realtors (NAR) jelentése szerint a külföldi vevők együttesen 59 milliárd dollár értékben vásároltak amerikai lakóingatlanokat 2021 áprilisa és 2022 márciusa között, ami 8,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Három év óta először nőtt a tengerentúli ingatlanvásárlók aktivitása. 

A kínai befektetők 6,1 milliárd dollár értékben vásároltak lakást, ami összesen a piac több mint 10 százalékát teszi ki. A külföldi befektetők által megvett ingatlanok nem olcsók, az átlagos vételárak lakásonként 600 000 dollár (235 millió forint) közelében mozognak, a medián vételár pedig megközelíti a 370 000 dollárt (145 millió forintot), ez a legmagasabb szint, amit a NAR valaha is regisztrált. A kínai befektetőknél volt a legmagasabb az átlagos vételár, lakásonként valamivel több mint 1 millió dollár – írja a Yahoo Finance.

Kalifornia lehet az új Kis-Kína

A kínai befektetők az ingatlanok közel egyharmadát (31 százalék) Kaliforniában vásárolták. Ez némi eltérést jelent a nemzetközi vásárlók egészéhez képest, akik a következő államokat találták a legvonzóbbnak (sorrendben): Florida, Kalifornia, Texas, Arizona, New York és Észak-Karolina.

„Az emelkedő kamatlábak miatt az Egyesült Államokban idén összességében csökkenni fognak az otthoneladások. A külföldi vásárlók azonban valószínűleg fokozzák a vásárlásokat, mivel a teljesen készpénzes ajánlatokat tevők immunisak lesznek a kamatlábak változására” – értékelte a piaci körülményeket a NAR.