Hivatalosan is II. Erzsébet brit királynő az egyetlen földbirtokos Skóciában, akire nem vonatkoznak a skót klímatörvények: az uralkodó ügyvédein keresztül lobbizott a döntéshozóknál, hogy mentesüljön a szabályozás alól, írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

A királynőnek így nem kell kiépítenie a megújuló energiával működő fűtésrendszert a birtokain, jóllehet, Skócia egyik legnagyobb földtulajdonosa. II. Erzsébet és ügyvédei azt az 1700-as évek óta létező, Westminsterből a skót döntéshozásba is importált kiskaput használták ki, hogy az uralkodó megtekintheti a törvényeket, mielőtt azokat elfogadnák, így tudott nyomást gyakorolni a miniszterekre.

A most megszerzett skót dokumentumok alapján a Nicola Sturgeon vezette kormány nem hozta nyilvánosságra az uralkodó mentességét, pedig tudott róla, amikor a törvényt elfogadták öt hónappal ezelőtt.

A történet azért is kellemetlen a királyi család számára, mert az elmúlt évben mind Vilmos, mind Károly herceg nagyszabású projekteket kezdeményezett a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért.