Januárban 2,1 százalékkal, 2016 decembere óta a legkisebb mértékben emelkedtek a termelői árak Németországban a 2017 januárihoz képest. Decemberben 2,3 százalékos volt az éves áremelkedés. A piac 1,9 százalékos termelőiár-inflációt várt januárra - írja az MTI.

Az előző havihoz képest januárban 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak a decemberi 0,2 százalékos havi emelkedés után.

Januárban az alapanyagok ára emelkedett a legnagyobb mértékben: éves bázison 3,1 százalékkal, havi bázison pedig 0,9 százalékkal. Ezen belül a fémek ára 5,6 százalékkal állt magasabban az egy évvel korábbihoz és 1,3 százalékkal a decemberihez képest. A hengeracél ára éves bázison 7,6 százalékkal, havi bázison 1,5 százalékkal emelkedett januárban. Az ötvözőfémek ára 3,8 százalékkal emelkedett éves és 1,4 százalékkal havi bázison.

Az energiaárak 2,2 százalékkal emelkedtek januárban az egy évvel korábbihoz képest és 0,2 százalékkal a decemberihez képest. Az olajipari termékek ára 2,3 százalékkal, az áram ára 4,9 százalékkal emelkedett, a földgáz ára pedig 0,6 százalékkal csökkent januárban az egy évvel korábbihoz képest.

Az energiaárak alakulása alig befolyásolta a januári termelőiár-inflációt. Az energiaárak leszámításával a termelői árak januárban 2,1 százalékkal emelkedtek éves és 0,6 százalékkal havi bázison.